Mnogo tekstova o nasilju nad decom

Ono što se deci najviše dopada su saveti o tome kako se odbraniti od nasilnih ljudi, zaključak je jučerašnjeg otvorenog razgovora sa mladima na dvodnevnom okruglom stolu o upotrebi štampe u obrazovanju Svetske novinske asocijacije (WAN), sa temom „Mladi čitaoci – Novo doba za štampu“, čiji je domaćin Asocijacija privatnih medija.
Đaci su primetili da nekada novine lažu o onome o čemu pišu i ukazali da nije zanimljivo čitati novine u kojima su sva slova crna. Ono što učenici zameraju dnevnim novinama je i to što nema tema o životinjama, o uspešnoj deci i o tome da su deca pomogla drugima, a da je puno onih u kojima se piše o zločinima nad decom.



U razgovoru o tome šta se može uraditi da bi se đacima dnevna štampa učinila pristupačnijom i zanimljivijom i kako uopšte unaprediti izdavaštvo za decu, Gordana Rančić, urednica Školskog sveta rekla je da je moguće otvoriti nove strane u okviru ovog lista sa tekstovima o deci, ali za to treba novca. Ona je ocenila da su jedan od glavnih problema direktori koji ne dopuštaju da se u školama prodaju časopisi za decu sa obrazloženjem da je to udar na njihov džep.
Prvog dana okruglog stola, učesnici iz regiona (Rumunija, Bugarska, Slovenija, BIH, Makedonija) predstavili su stručnjacima WAN svoje ideje i istražili mogućnosti da se regionalno organizuju. Osnovni cilj projekta je pomoć mladim ljudima da se naviknu na korišćenje novinskih sadržaja i svog prava na blagovremeno, tačno i kvalitetno informisanje, naglasili su predstavnici APM i WAN.


 L. V.

Tagovi

Povezani tekstovi