Šta će biti sa Trećim kanalom

Kako B92 nezvanično saznaje, Upravni odbor RTS je pre dve nedelje razmatrao mogućnost prodaje ovog kanala, čime bi vratili skoro celokupno svoje dugovanje Vladi Srbije.

Međutim, prodajom Trećeg kanala, višestruko bi bio prekršen zakon. Naime, još 2002. godine, 3K je ukinut i pripojen Drugom programu RTS-a, pošto državna televizija može da ima samo dva kanala. Kako se prava transformacija RTS u javni servis još nije dogodila, za čelnike televizije, kao i za Vladu Srbije, otvorila se mogućnost prodaje 3K.

Ipak, takvom prodajom bi pored kršenja zakona, bio upotpunosti obesmišljen javni konkurs dodele nacionalnih frekvencija, jer bi na taj način, svako mogao da kupi frekvenciju i pre samog konkursa. U Radiodifuznom savetu kažu da kada je reč o eventualnoj prodaji 3K, njihov stav po tom pitanju je jasan.

„Naš stav je da prodaja 3K ne dolazi u obzir, tj. da bi to bilo kršenje zakona, jer država ne može po njemu da bude vlasnik nekog medija koji se prodaje na tržistu. I ako neko kupi 3K, kupio bi mačku u džaku jer mu niko ne garantuje da će dobiti freklvenciju, jer će se o tome odlučivati na konkursu, a ne prodajom televizija“, kaže za B92 Nenad Cekić iz Radiodifuznog saveta.

Cekić, međutim, kaže da bi neki novi vlasnik 3K mogao da dobije samo predajnike koji bi pripali ovom kanalu, prilikom razdruživanja unutar samog RTS-a.

S druge strane, republički ministar kulture Dragan Kojadinović, ne misli da je prodaja Trećeg kanala nezakonita i da se time obesmišljava javni konkurs za dodelu frekvencija: „Frekvencije se dobijaju na konkursu, ali bi naša vlada morala da kupcu 3K pored zaposlenih navede i koje frekvencije dobija sa njima i sve to mora da taksativno navede.“

Prvi čovek RTS-a, Aleksandar Tijanić nije želeo za B92 ništa da kaže ovim povodom. Tijanić je u telefonskom razgovoru rekao: „To više nije u mojoj nadležnosti.“ 

Tagovi

Povezani tekstovi