Stižu računi za RTV

Beograd- Prve uplatnice za struju i televizijsku pretplatu već su stigle delu domaćinstava u Srbiji. Računi su počeli da pristižu i u glavnom gradu, izjavila je za Glas Sandra Alagić, portparol Elektrodistribucije Beograd.


– Meni je, kao i jednom delu Beograđana, već stigao račun, a kako bude teklo očitavanje, tim tempom će oni stizati i građanima. Za sada se sve odvija u najboljem redu. Dugo smo se pripremali za ovaj posao tako da nikakvog zastoja nema. Odštampan je i dovoljan broj obrazaca za oslobađanje od pretplate, odjavu i prijavu prijemnika – rekla je Alagić.


Prema njenim rečima, građani su dobro informisani tako da prvi talas računa nije doneo sobom gužve na šalterima Elektrodistribucije gde se mogu kupiti obrasci. Sva domaćinstva dobiće račune do kraja meseca, a svi građani koji prema zakonu imaju pravo na oslobađanje plaćanja TV pretplate Radioteleviziji Srbije to mogu da učine i upute svu potrebnu dokumentaciju.


Pravo na oslobađanje obaveze plaćanja RTV pretplate imaju domaćinstva vlasnici prijemnika čiji je najmanje jedan član invalid sa 100 odsto telesnog oštećenja, invalid sa manje od 100 odsto telesnog ošećenja, ako mu je u skladu sa odredbama posebnih propisa priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć i lice koje je trajno izgubilo sluh ili vid.


Uz obrazac broj 1 od dokumentacije je neophodno podneti i račun za struju i RTV pretplatu, fotokopiju lične karte (prva i druga strana) obveznika, vlasnika brojila. Pored toga potrebno je priložiti potvrdu ili fotokopiju rešenja ustanove nadležne za poslove penzionog ili invalidskog osiguranja i poslednji izveštaj o primanju nadoknade za tuđu negu i pomoć.


Osim fotokopije lične karte obveznika, vlasnika električnog brojila, neophodna je i fotokopija lične karte osobe koje ima potvrdu ili rešenje o invalidnosti. Za maloletnike potrebno je dostaviti i izvod iz matične knjige rođenih. Inače, pretplatom su obavezani i vlasnici radio i TV prijemnika u automobilima koji će ovu dažbinu plaćati prilikom registracije vozila u godišnjem iznosu od 629 dinara.


Domaćinstva koja imaju kablovske priključke plaćaće od sada i RTV pretplatu tako da će im troškovi praćenja programa biti prilično uvećani. Pojedini čitaoci Glasa iz unutrašnjosti obratili su se juče redakciji da je žaleći se da je teško doći do informacija o pravima na oslobađanje plaćanja RTV pretplate javljanjem na telefone RTS-a objavljene u sredstvima informisanja koji su istaknuti i na veb sajtu državne televizije.

I. Stojković

Tagovi

Povezani tekstovi