Koalicija medijskih i novinarskih udruženja još jednom zahteva od grada Požarevca da medijima dodeljuje sredstva u skladu sa zakonom

poyarevac

[box align=’box-center’ id=’10121′]

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je predsedniku Skupštine Grada Požarevca 20. novembra 2015. godine uputila dopis kojim je sugerisala da Grad Požarevac povuče sporni poziv jer nije u skladu sa zakonom. Gradske vlasti se do danas nisu izjasnile, iako su dopis uredno primile.

 Koalicija navodi da je Grad Požarevac postupio suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, budući da je umesto javnog konkursa raspisao javni poziv za „nabavku medijskih usluga“, i to za potrebe „praćenja aktivnosti rada organa lokalne samouprave“. 

 Koalicija podvlači i to da mediji više ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti. Samo izveštavanje o aktivnostima organa javne vlasti mora da bude objektivno, nepristrasno i kritičko a ne „naručeno“. 

 Koalicija takođe podseća da nije prvi put da Grad Požarevac zloupotrebljava institut javne nabavke kako bi posrednim putem finansirao određene medije, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima, ali istovremeno zloupotrebljavajući pravila Zakona o javnim nabavkama.

 Koalicija:

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Udruženje novinara Srbije (UNS)                                                            

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Udruženje lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Tagovi

Povezani tekstovi