Protest ANEM-a zbog Trećeg kanala

ANEM protestuje zbog, kako se navodi, pokušaja Vlade Srbije da se meša u nadležnost Radiodifuzne agencije i Agencije za telekomunikacije, u vezi s dozvolom za emitovanje Trećeg kanala Radio-televizije Srbije. Ta asocijacija poziva se na izjavu ministra kulture Dragana Kojadinovića od 20. decembra, prema kojoj bi vlada budućem kupcu izdvojenog Trećeg kanala garantovala dobijanje dozvole za emitovanje programa.
„ANEM podseća Vladu da je izdavanje dozvola za emitovanje u isključivoj nadležnosti Republičke radiodifuzne agencije. Mešanje Vlade u postupak izdavanja dozvola narušava kredibilitet Republičke radiodifuzne agencije, gazi postojeća zakonska rešenja, udaljava Srbiju od evropskih standarda, a u polju medijskih sloboda vraća nas deceniju i po unazad, na rešenja iz Miloševićevog zakona o RTS-u, iz 1991.“, navodi ANEM.
„ANEM, koji je zbog stava da pretplata ne sme da se uvodi pre transformacije RTS-a u javni servis, optuživan da radi o glavi državne televizije, ukazuje na paradoks da sada isti oni spasioci RTS-a od pre samo nekoliko meseci nameravaju da tu kuću rasparčaju, a njegove delove rasprodaju, nezakonito umanjujući sredstva koja je Zakon izričito namenio za osnivanje i rad javnih servisa“, ocenjuje Asocijacija.

Tagovi

Povezani tekstovi