Račun za ispravku

U tada izdatom saopštenju RTS navodi se da do usvajanja predložene izmene zakona RTS neće primenjivati kriterijum pretplate po broju zaposlenih. Međutim, ovih dana preduzeća su ponovo dobila istovetne račune, na kojima se navodi koliki broj pretplata su dužni da plate.
Direktor televizije Beograd Aleksandar Avramović izjavio je za Danas da računi nisu isti, jer je pored iznosa dostavljena napomena kako preduzeća dalje da postupaju. Prema njegovim rečima, da bi se primenio zakon, prema stvarnom broju televizijskih prijemnika, neophodno je da sva preduzeća u roku od pet dana, od prijema fakture, dostave izjavu potpisanu i overenu od strane ovlašćenog lica, o broju televizora. Avramović je negirao da je stav RTS da se do daljnjeg pretplata neće naplaćivati po broju zaposlenih jer, kako je kazao, dok je „takav zakon“ on mora da se sprovodi. On je naveo da je procedura za izmene Zakona o radiodifuziji upućena Narodnoj skupštini i Agenciji za radio-difuziju i da od njih zavisi kada će biti na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.
Na početku plaćanja TV pretplate pojedini komunikolozi su ocenili da odredba da se pretplata plaća po broju radnika, nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Prema nekim procenama samo od državnih preduzeća na ovaj način mesečno može da se naplati više od dva miliona evra.


M. M.

Tagovi

Povezani tekstovi