Pe­ni­će, čim se smrk­ne

Beograd- Sa ma­lih ekra­na po­pla­va piv­skih re­kla­ma, kao da smo u sred le­ta, a ne zi­me. I, kao da je TV gle­da­o­ci­ma ma­lo što im ra­zo­no­du za­gor­ča­va­ju iona­ko na­du­va­ni EPP blo­ko­vi, sa­mo im fa­li hlad­no pi­vo.
Ne­sno­san re­klam­ni ri­tam, ko­ji u po­sled­nje vre­me na­me­ću te­le­vi­zi­je po­ku­šaj je da se is­tro­ši što vi­še ugo­vo­re­nih re­kla­ma, pre ne­go što je ju­če po­če­la pri­me­na Za­ko­na o ogla­ša­va­nju, ve­o­ma re­strik­tiv­nog pre­ma al­ko­ho­lu i ci­ga­re­ta­ma, ali i na­či­nu emi­to­va­nja re­kla­ma.
Za­kon pred­vi­đa da ci­ga­re­te i sko­ro sve vr­ste al­ko­hol­nih pi­ća, uklju­ču­ju­ći is­ti­ca­nje ži­ga i dru­gih ozna­ka tih pro­iz­vo­đa­ča, bu­du pro­te­ra­ni iz re­kla­ma. Kroz gu­sto za­kon­sko si­to pro­vu­kli su se sa­mo pi­vo i vi­no, ko­ji će mo­ći da se re­kla­mi­ra­ju u ra­dio i TV pro­gra­mi­ma. Ali, i to sa ogra­ni­če­njem – od šest sa­ti po­pod­ne do še­set uju­tro. A ako sta­ti­sti­ka go­vo­ri da pi­vo, u ukup­noj ko­li­či­ni re­kla­mi­ra­nja al­ko­ho­la, či­ni vi­še od 80 od­sto, on­da je za pi­va­re, to ve­li­ka po­be­da. Tim pre, što naj­ve­će tr­ži­šte za ogla­ša­va­nje u Sr­bi­ji i da­lje či­ni te­le­vi­zi­ja, sko­ro 70 od­sto.
Na uda­ru ovog za­ko­na ne­će se, me­đu­tim, na­ći sa­mo pro­iz­vo­đa­či. Na ra­dost gle­da­la­ca, uve­šće se red i u re­žim emi­to­va­nja EPP blo­ko­va. Pred­vi­đe­no je da ko­mer­ci­jal­ne te­le­vi­zi­je dnev­no mo­gu za ogla­ša­va­nje i TV pro­da­ju ustu­pi­ti 20 od­sto, od ukup­no dnev­no emi­to­va­nog pro­gra­ma, od­no­sno 12 mi­nu­ta po sa­tu. Jav­ni ra­di­o­di­fu­zni ser­vis mo­ći će da ra­ču­na na po­lo­vi­nu te EPP mi­nu­ta­že, a na nje­go­vim pro­gra­mi­ma emi­si­je TV pro­da­je mo­ći će se emi­to­va­ti sa­mo iza po­no­ći, do šest sa­ti uju­tro.
Ova­kav re­žim po­sku­pe­će ce­nu ogla­snog TV pro­sto­ra za 20 do 50 od­sto i pri­mo­ra­ti te­le­vi­zi­je da ozbilj­no po­ra­de na pro­gram­skom i mar­ke­tin­škom pla­nu, prog­no­zi­ra Mi­li­vo­je Ča­li­ja, di­rek­tor mar­ke­tin­ga i pro­da­je B 92.
– Ma­da smo ko­mer­ci­jal­na TV, mi­slim da je ova­kav za­kon po­tre­ban. U po­čet­ku nje­go­ve pri­me­ne bi­će po­met­nje, ali, će ko­ri­sti­ti me­di­ji­ma. Re­klam­ni blo­ko­vi će se sma­nji­ti, a ce­na ogla­ša­va­nja će po­sku­pe­ti – ob­ja­šnja­va Ča­li­ja.
Te­ško da po­sto­ji ne­ko ko se, zbog re­kla­ma u vre­me emi­to­va­nja utak­mi­ca i fil­mo­va, ni­je iz­ner­vi­rao. Oče­ku­je se sa­da da će no­vi Za­kon o ogla­ša­va­nju, po­put „ben­sen­di­na“, uti­ca­ti na sma­nje­nje ner­vo­ze gle­da­li­šta, jer ne­će bi­ti na­su­mič­ne se­če pro­gra­ma. Pred­vi­đe­no je da se u vre­me emi­to­va­nja utak­mi­ca re­kla­me pu­šta­ju sa­mo u vre­me pa­u­ze, kad je po­lu­vre­me ili tajm aut. „Se­ča“ fil­mo­va bi­će do­zvo­lje­na sa­mo na 45 mi­nu­ta, a uko­li­ko tra­ja­nje fil­ma bu­de du­že, re­kla­me će po­sle 90-og mi­nu­ta mo­ći da idu i u raz­ma­ci­ma od 20 mi­nu­ta.
Za­kon, me­đu­tim, ni­je sa­vr­šen i već sa­da je ja­sno da ima do­sta ne­do­re­če­no­sti, upo­zo­ra­va Slo­bo­dan Đo­rić, član Sa­ve­ta za ra­di­o­di­fu­zi­ju, te­la ko­je će kon­tro­li­sa­ti ka­ko za­kon pri­me­nju­ju elek­tron­ski me­di­ji.
– Emi­to­va­nje re­kla­ma pred­vi­đe­no je u pre­ki­di­ma pro­gra­ma, ali šta ka­da fla­ša pi­va „tr­či“ po sta­di­o­nu, dok utak­mi­ca tra­je? Šta ka­da se re­kla­ma pu­šta po si­ste­mu „sli­ka u sli­ci“, na če­tvr­ti­ni ekra­na, ili, ka­da se pri­be­ga­va „tr­če­ćim slo­vi­ma“, SMS po­ru­ka­ma i dru­gim vi­do­vi­ma mar­ke­tin­ške do­mi­šlja­to­sti? Za­kon ovo ni­je pred­vi­deo i već sa­da je oči­gled­no da na ne­ke stva­ri ne­će­mo mo­ći da re­a­gu­je­mo -ka­že Đo­rić.
Za­kon o ogla­ša­va­nju tre­ba­lo bi da sma­nji „re­gru­to­va­nje“ po­ten­ci­jal­nih pu­ša­ča i al­ko­ho­li­ča­ra, ali i da sma­nji i broj­ne dru­ge ne­po­želj­ne po­ja­ve. Ta­ko, u okvi­ru re­gu­li­sa­nja ogla­ša­va­nja le­ko­va, le­ka­ra i le­kar­skih uslu­ga, pro­te­ru­je ogla­ša­va­nje ra­znih „na­dri­le­kar­skih uslu­ga“, kao i re­kla­mi­ra­nje oruž­ja. Za­kon in­si­sti­ra na na­če­lu za­bra­ne dis­kri­mi­na­ci­je, po bi­lo kom osno­vu, za­bra­nju­je da se ogla­ša­va­njem pri­kri­va­ju ne­do­sta­ci ili štet­na svoj­stva pro­iz­vo­da i zah­te­va po­na­ša­nje u skla­du sa pro­fe­si­o­nal­nom eti­kom i po­slov­nim obi­ča­ji­ma lo­jal­ne kon­ku­ren­ci­je. Pre­ma ne­kim pred­vi­đa­nji­ma pri­me­na za­ko­na mo­gla bi za po­sle­di­cu ima­ti i sla­blje­nje do­ma­će pri­vre­de, ne­ja­ke u od­no­su na da­le­ko moć­ni­je stra­ne kom­pa­ni­je, ko­je će ih, zbog fi­nan­sij­ske nad­mo­ći, „ši­ti“ u re­kla­ma­ma.


Sanja Remić

Tagovi

Povezani tekstovi