Poslovodstvo "privatizovalo" firmu

Razlog je, pretpostavlja se, izbegavanje nezgodnih pitanja o sumnjivoj i protivzakonitoj kupovini lokomotiva, vozova i skretnica ukupne vrednosti oko 13 miliona evra. Autor ovog teksta pozvao je Medija centar Železnice da upita zašto i Glasu nije upućen poziv za konferenciju koja je bila planirana za 12 sati.

Direktor ove službe Mile Lokas rekao je novinaru da može da dođe samo kad ga on pozove, a da u ovom slučaju nije dobrodošao. Zaboravio je, verovatno, da nije reč o privatnoj kafani, nego o javnom preduzeću i da on nije čuvar, već neko ko je zadužen za odnose s javnošću. Na pitanje da li to znači da je za Glas zabranjen ulaz, šef info-biroa ističe da se to odnosi samo na ovog novinara. Nakon toga pokušali smo da za ovakav potez, nezampaćen u istoriji ove firme, pronađemo odgovor od generalnog direktora Milanka Šarančića.


Međutim, na telefonski poziv javila se sekretarica kojoj smo ostavili poruku. Stepenicu po stepenicu, stigli smo do resornog ministarstva za kapitalne investicije. U kabinetu Velimira Ilića ocenili su da su zgranuti ovakvim ponašanjem u Železnicima i da će da provere o čemu je reč. Petnaestak minuta kasnije, sekretarica iz Železnice poziva novinara, kako kaže – po naređenju generalnog direktora, da dođe na predstavljanje rezultata poslovanja, uz napomenu da su konferenciju pomerili za pola sata, tačnije u 12,30.


Predstavnik javnosti iz Glasa, kako bi stigao na vreme, uzima taksi, ali i pored toga ipak kasni četiri minuta. Odmah je prišao Šarančiću i pitao da li je on zabranio da se prisustvuje konferenciji. „Ne, čim sam čuo za to, naredio sam da vas pozovu“. On je negativno odgovorio i na podpitanje da li je takva naredba posledica intervencije iz ministarstva.


Kad eto ti i velikog protparola Lokasa, koji, valjda čuvajući onog koji ga hrani, preuzima odgovornost na sebe i kaže da je ta briljantna ideja – njegova. On je ubrzo promenio pristup i počeo da se „sekira da li je novinar uzeo neku kesu sa darovima“ (kalendari, olovke…). U neformalnom razgovoru, novinar je pokušao Lokasu da objasni da to nije njegova prćija, pa da bira koga će pozvati. „Čovek sa stavom“ priznaje grešku i upućuje novinara da može da pita koga hoće i šta hoće. Novinar dolazi u zabludu kad je pomislio da će pitanja moći da postavi javno na konferenciji. Mile ko iz topa „izbacuje“ da je konferencija gotova!

Milan Lađević

Tagovi

Povezani tekstovi