Tijanić: RTS tek za četiri godine ozbiljna firma

Beograd – Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je juče da će ta televizija tek za četiri godine, ukoliko se proces njenog prerastanja u javni servis bude odvijao kako je planirano, postati „ozbiljna firma“.


– Biće potrebna drugačija kadrovska struktura, biće potreban delimično drugačiji program, novi ljudi i nove ideje, biće potrebna digatilizacija i obnavljanje srušenih emisionih objekata, rekao je Tijanić na novogodišnjoj konferenciji za novinare.
RTS će, kako je rekao, zahvaljujući pretplati, ukoliko ona bude naplativa, prerasti u servis koji će biti potpuno nezavisan od uticaja političara ili tajkuna.
– RTS nije tražio pretplatu. RTS je samo rekao: ako Srbiji treba ovakva televizija i radio, Srbija to treba da izdržava. Evropa je tražila od naše vlade da se uvede pretplata, rekao je Tijanić, dodajući da bi zakon dodatno trebalo da reguliše način naplate televizijske pretplate. „Svakog čoveka koji se zakune u krsnu slavu da u kući nema televizor moramo da oslobodimo po sili zakona plaćanja pretplate. Zakonodavac, takođe, nije predvideo sankciju za neplaćanje, niti mogućnost kontrole naplate pretplate“, rekao je Tijanić.
RTS je, kako je istakao, i pored teškoća sa kojima se suočava, uspela da bude najgledanija u sedam od deset programskih kategorija. Tijanić je ocenio da konkurentske, komercijalne televizijske kuće u Srbiji kopiraju program RTS, ali da ne mogu da dostignu kvalitet originalnih programa koje pokušavaju da podražavaju.
– Ja sam protiv toga da Pink bude medijsko, političko, intelektualno i kulturno srce Srbije, i dok ja vodim RTS Pink to neće biti. Možete me kritikovati, možete reći da sam napravio program koji je ultrapopularan ali će tako ostati dok ja vodim ovu kuću. Neće Pink postavljati standarde sem onim Srbima koji na to pristaju – njima ja ne mogu da pomognem, ali ima institucija koje to rade, rekao je Tijanić.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi