Služiti javnom interesu

Ovaj predlog uskoro bi trebalo da se nađe na javnoj raspravi, a Komisija je predložila, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju UNS, da „udruženja najpre organizuju sastanak sa glavnim i odgovornim uredniicma najvećih medija u Srbiji koji bi dali svoje mišljenje o predloženom dokumentu“.
– U zajedničkom kodeksu nema senzacionalnih novosti. Osnovno je to da oba udruženja prihvataju kriterijume profesionalnosti i služenja javnom interesu, što daje pečat ovom predlogu – kaže predstavnik NUNS u Komisiji Dimitrije Boarov.
On ističe da predloženi tekst usaglašava odredbe iz kodeksa NUNS i UNS.
– To je da novinar ne može služiti ideološkim, stranačkim, političkim interesima, nego da služi javnom interesu. Da ima pravo da zahteva da njegov tekst urednici i poslodavci tretiraju kao autorsku tvorevinu i da se njemu omogući zaštita integriteta i autorstva – kaže Boarov za naš list.
Naš sagovornik doaje da kodeks traži od poslodavaca, „svejedno da li su državna ili privatna pravna lica, da ne mogu da sprovedu bilo kakvu odmazdu prema novinaru koji zahteva zaštitu svojih profesionalanih prava“.
– Snaga novog kodeksa može biti u tome što ga donose dva najveća udruženja u Srbiji kojima pripada, po mojoj slobodnoj proceni, više od 95 odsto profesionalnih novinara u Srbiji. Reč je o koraku napred u prevazilaženju ideoloških i političkih razlika koje su i dovele do toga da u Srbiji postoje dva udruženja. Našli smo se na profesionalnim interesima – kaže Dimitrije Boarov.


B. Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi