CIA prisluškivala urednika Bete

Beograd- Zagrebački nedeljnik Globus optužio je Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika agencije Beta, da je u vreme pada Srebrenice, u julu 1995. godine, bio zadužen za vođenje specijalnog rata u korist Vojske Republike Srpske!


Kako piše Globus, Janjića je „provalio“ telefonski razgovor sa jednim obaveštajnim oficirom VRS, koji je presrela CIA u operaciji prisluškivanja zvaničnika RS, vođenoj tokom 1995. godine.


Na početku presretnutog razgovora, Janjić izveštava sagovornika da je dobio izveštaj o neuspešnoj intervenciji NATO aviona u Srebrenici, dok mu oficir VRS odgovara da već ima informaciju o tome. Urednik Janjić potom pita: „Jesu li pogodili išta naše?“, a obaveštajac VRS tvrdi da je NATO „bacio samo četiri bombe na celo područje, ne znajući ko je gde i šta gađaju“.


„Imali su loše obaveštajne informacije i zajebali su se u proceni!“, zaključuje oficir, a Janjić pita: „Koga onda da citiram za te četiri bombe?“. Obaveštajac VRS preporučuje „izvor u Italiji“ i „nikako nas“, sa čim se Janjić složio.


Dragan Janjić ocenjuje da je optužba zagrebačkog nedeljnika na njegov račun „skroz bez veze“, iako nije demantovao da je ovakav razgovor vođen.
– Tog razgovora se ne sećam jer sam u to vreme vodio stotine sličnih. Ne sećam se ni oficira VRS koji se pominje. Priča da sam učestvovao u specijalnom ratu potpuna je neistina. Niti mi je neko nudio da obavljam propagandne aktivnosti, niti bih ja to prihvatio. Pa, ja sam mnogo puta razgovarao sa Krajišnikom i šta sad? Po toj logici i ja moram u Hag – navodi Janjić.


Glavni urednik Bete podvlači da u vreme kada je njegov razgovor presretnut, agencija za koju je radio nije bila omiljena ni u Beogradu, ni na Palama.
– Mi smo tada bili u nemilosti i ovdašnjeg, ali i režima u Republici Srpskoj. Nelogično je da vas za ratnu propagandu angažuje neko ko nema baš dobro mišljenje o vama – zaključuje on.


(U. K.)

Tagovi

Povezani tekstovi