O Kuriru i vakcinaciji

dejan-nikolic

[box align=’box-left’ id=’11224′]Današnja naslovna strana Kurira je verovatno nešto najopasnije što se pojavilo u medijima još od neslavnih ratno-huškačkih dana.

Neću kačiti ni sliku ni link. Na naslovnoj strani, nešto što je sebe nazvalo „Istraživački biro Kurir“ ( ! ) tvrdi da su našli strogo čuvane dokumente američke vlade (!) kojim se potvrdjuje da bebe umiru od vakcina! Naravno ogromna slova, beba koja plače, velika injekcija… i navode statistike. Koje su verovatno posle mukotrpnog timskog rada i istraživanja, inspirisani filmom Spotlight, našli na ovoj wikipedia strani:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine_injury…

Svi ovi podaci su dostupni i na stranama američkih sudova i vlade. Znate, oni to tamo moraju tako, građani ih prisilili.http://www.uscfc.uscourts.gov/vaccine-programoffice-special… (sve ovo sam našao posle 5-6 minuta guglovanja).

Da ne ulazim u to koliko je ovo opasno, neodgovorno, diletantski, zlo i realno bolinasonastvarsvedokprodajemoviseodonihdrugihkretena … hajde da se zadržim na statistici.

„Istrazivači Kurira“ (!) prenose da je u poslednjih 27 godina (dvadeset i sedam godina) u SAD zabelezeno ČAK 4481 slučajeva kojima je američka vlada morala da isplati 3 milijarde dolara odštete zbog pojava autizma i drugih bolesti usled vakcinacije a dolazilo je čak i do smrtnih slučajeva (a sumnja se da je i do 16000 dece imalo posledice). Na stranu to sto je kategorija „vaccine injury“ mnogo šira od autizma ili smrti. Ide od povreda usled nestručnog rukovanja injekcijom, preko raznih vrsta alergija itd itd.

Hajde da za trenutak zažmurimo i tretiramo ovo kao normalnu novinarsku priču sa informacijama za tumačenje. Prva stvar je staviti stvari u kontekst. 4481 američka porodica za 27 godina. To je 167 porodica godišnje. U zemlji sa 105 miliona porodica to je 1 slučaj na svakih 600.000 porodica godišnje.

Ako to prenesemo na Srbiju i njenu veličinu, to je 4 porodice godišnje. Jeste, to je 4 porodice previše. Ako uzmemo najgori navedeni slučaj (16.000 slučajeva za 27 godina ), u Srbiji bi to bilo 14 slučajeva različitih, blagih i težih, posledica od vakcinacije za godinu dana. I opet, 14 slučajeva previše. 1 na 550.000 stanovnika. Ja sam samo ovako mogao da računam jer nemamo statistiku odavde. Kladio bih se da se više ljudi smrtno otruje jer su obrisali dupe Kurirom.

Ali do kakvih procenata smrtnosti i hroničnih bolesti bismo došli da nije vakcinacije? Koliko ih nije umrlo od boleština poput velikog kašlja, tuberkuloze, difterije, tetanusa, variole i ostalih koje su pre vakcine kosili decu? Pa čak i od kontroverznog MMR-a (measles, mumps, rubella ili male boginje, zauške, rubeole)? Nemoguće izračunati bez malo jače matematike.

Čak i kada to zanemarimo, moramo shvatiti da medicina nije matematika i statistika. Ljudski organizam je beskonačno složen sa ogromnim brojem uzročno-posledičnih veza sa neograničenim brojem nadražaja. Među njima su i vakcine. I ako je procenat dobrog veći od procenta lošeg, to će biti korišćeno na dobrobit grupe.

Edukujmo se, istražujmo, ne paničimo i ne histerišimo. Na svaki argument o zlim korporacijama ide bar još jedan o gomili onih koji se bogate na neznanju, sujeverju i strahu.

Voleo bih da tema u komentarima ne bude pro ili contra vakcina već ovakvo „istraživanje“ dnevnih novina koje nisu ni za wc papir.

Disclaimer: Nisam doktor, nemam decu, nemam ništa protiv placeba, naprotiv. Posebno kod psiho-somatskih bolesti (kao bivši bronhitičar znam o čemu pričam). Ali ne i u slučajevima dečije paralize i ostalih boleščina koje se sprečavaju vakcinama a ne leče mambo dzambo travama i gledanjem u sunce.

EDIT: U stampanom izdanju Kurira, na kraju samog i opsirnijeg teksta piše kako je poenta cele priče da dete prilikom vakcinisanja treba da bude zdravo, da nije prehlađeno i slično, i da većina lekara tvrdi da vakcine nisu štetne. 

Autor: Dejan Nikolić

Tagovi

Povezani tekstovi