Pre(ss)pisivačka škola etike

Beograd- Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Press Đoko Kesić potvrdio je juče da je ovaj list otvoreno prepisivao tekstove iz Kurira! Kesić se juče pojavio na promociji izveštaja Saveta za štampu beogradskog Medija centra kao predavač na temu „Etika i štampani mediji“, što je Kurir iskoristio da ga pita o „etičnosti“ sve češće pojave prepisivanja tekstova iz našeg lista, u listu koji uređuje.


Kao dosad najdrastičniji slučaj kopiranja, Kesiću je predočen slučaj od 5. januara ove godine, kada je Kurir objavio tekst pod naslovom „Karambol“ o saobraćajnom udesu u kojem je učestvovao pripadnik obezbeđenja predsednika Srbije Borisa Tadića. Kesićev Press je gotovo identičan tekst objavio u beogradskom izdanju lista, pošto je priču prepisao iz prvog, „provincijskog“ izdanja Kurira.


U njegovom listu se nisu potrudili da smisle čak ni drugi naslov, već je i on prepisan iz Kurira! Pošto mu je predočeno čime se njegov list služi, Kesić je odgovorio da za njega to nije ništa neuobičajeno!


– Novine negde, urednici uzmu prvo izdanje i pogledaju šta ima u drugim listovima. Onda dopunjavaju na ovaj ili onaj način. Otkako je novina, to je tako bilo. Nije upisano kao praksa, ali je evidentna praksa i na Istoku, i na Zapadu da se tako radi.


– Da li je prepisano ili parafrazirano, to je neka druga priča. Dobro, ako je prepisano, nije u redu. Mislim, još je neko objavio tu priču, ne samo Kurir. Dobro, moguće da je samo Kurir. Ja se nadam da vam je skočio tiraž i primite moje čestitke za to – odgovorio je Kesić.


(S. V.)

Tagovi

Povezani tekstovi