Tajna služba pratila novinara, a otkrila i uhapsila mafijaše iz bivše Jugoslavije

U seriji reportaža za svoj visokotiražni list, Mazher je pisao da je Češka raj za teroriste, da je prava meka za sticanje lažnog identiteta, a nije ni slutio da ga prati češka policija i obaveštajne službe.


Policija ga je privela na saslušanje krajem juna na praškom aerodromu na odlasku iz treće posete Češkoj.


Mazher je odmah priznao da je njegov identitet pakistanskog teroriste lažan i da samo sakuplja materijal za reportaže, rekao je novinarima portparol BIS Jan Šubrt.


Zahvaljujući tome što je pratila svaki njegov korak, policija je kasnije uhapsila kosovskog Albanca Abdulaha Gašija i hrvatskog državljanina Nebojšu Ružičića, kod kojih je pri pretresu u stanu našla 20 lažnih pasoša zemalja bivše Jugoslavije i oko pola kilograma heroina.


Češke obaveštajce je na novinara upozorila nacionalna Centrala za borbu protiv narkotika, jer nije bila sigurna da li je reč samo o kuriru kosovsko-albanske mafije ili o teroristi.


Da obelodani celu priču, češku policiju je navelo to što Mazher, koji važi za jednog od najsposobnijih novinara istraživača u Velikoj Britaniji, sa neograničenim budžetom za rad na terenu, do danas u reportažama o češkom terorističkom raju nije priznao da ga je policija otkrila.

Tagovi

Povezani tekstovi