Ponašanje Bajatovića bahato i uvredljivo

nuns-n

[box align=’box-center’ id=’11486′]

Brankica Stanković obezbeđenje je dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima. To,dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji.

Bajatovićeva izjava je uvredljiva ne samo za one novinare koji su izloženi brutalnim pretnjama i kojima je moralo da bude dodeljeno policijsko obezbeđenje, nego i za celokupnu novinarsku profesiju. Ona je neprihvatljiva i zbog toga što praktično dovodi u pitanje nastojanja društva i države da, u meri u kojoj je to moguće, zaštite novinare.

Život pod policijskom zaštitom je mučan i teško podnošljiv, što je na svojoj koži najviše osetila upravo Brankica Stanković. Bajatović bi to morao da zna i najmanje što može da učini je da se javno izvini zbog ovakvog postupka.

NUNS poziva novinare da u ovakvim i sličnim situacijama reaguje protestom ili napuštanjem konferencije za medije i na taj način iskažu profesionalnu solidarnost.

Tagovi

Povezani tekstovi