Prijava protiv TV Prva zbog emisije „Ko je Aleksandar Vučić“

vucic-i-zavicaj-1

[box align=’box-right’ id=’11783′]

U predstavci REM-u, NUNS je ocenio da je TV Prva emitovanjem emisije „Ko je Aleksandar Vučić“ u sredu 20. aprila 2016. godine, u terminu od 22 časa, prekršila nekoliko članova Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

Naime, TV Prva je prekršila obavezu da predizborni program tokom celog trajanja mora da bude vidno označen kao takav. Takođe, TV Prva je prekršila odredbu kojom se zabranjuje prikriveno emitovanje predizbornog programa u vidu informativnog ili druge vrste pograma, kao i emitovanje dokumentarnog sadržaja u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.

Osim toga, posebnu političku emisiju na TV Prva u jeku izborne kampanje nije dobio nijedan partijski lider osim Aleksandra Vučića. Time ja naznačenom emisijom TV Prva prekršila i obavezu pružaoca medijske usluge propisane Pravilnikom, da prilikom informisanja o predizbornim aktivnostima podnosilaca izbornih lista i kandidata obezbedi njihovu zastupljenost u programu bez diskriminacije.

Takođe, NUNS očekuje da REM izađe u javnost sa izveštajem o ponašanju emitera tokom predizborne kampanje i da eventualno preduzme propisane mere u slučaju kršenja Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 22. 04. 2016.

Tagovi

Povezani tekstovi