I u Azerbejdžanu ubijaju novinare

Opozicija za to ubistvo krivi Vladu, a predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev, međutim, navodi da je ubistvo Huseinova ozbiljna provokacija protiv države i upozorio da ubistvo ne sme biti korišćeno za izazivanje nemira.

Elmar Huseinov, osnivač i urednik opozicionog lista „Monitor“, ubijen je u sredu u hodniku zgrade u kojoj je živeo. Kerimli, lider opozicione stranke Popularni front, optužio je Vladu za ubistvo i pozvao sve političke stranke i grupe za zaštitu ljudskih prava da Huseinovu sahranu pretvore u masovan protest. „Vlasti stoje iza ovog ubistva, to je deo napada na slobodu govora“, rekao je on.

Alijev je naložio policiji da brzo reši slučaj ubistva. „Počinioci tog zločina žele da unište ugled Azerbejdžana u globalnoj areni tako što će nas prikazati kao nestabilnu, nedemokratsku zemlju, gde se događaju teroristički napadi i guši sloboda govora“, rekao je Alijev.

Opozicioni i nezavisni novinari, opozicioni političari i borci za ljudska prava navode da su zabrinuti zbog mogućnosti da vlasti ubistvo iskoriste kao izgovor za obračun s protivnicima.

Političke tenzije u Azerbejdžanu pojačane su posle izbora u oktobru 2003, na kojima je Alijev zamenio svog oca Gajdara Alijeva, a za koje opozicija tvrdi da su bili neregularni. Nekoliko opozicionih lidera, uključujući urednike pojedinih listova, osuđeno je na zatvorske kazne posle protesta građana zbog rezultata izbora.

Huseinov list je objavljivan i štampan privatno pošto je Vlada zabranila štampanje u državnoj štapariji. Huseinov je šest meseci proveo u zatvoru zbog tužbe za klevetu koju je podneo gradonačelnik Bakua, a u novembru mu je konfiskovana imovina kako bi platio kaznu po drugoj tužbi za klevetu.

Tagovi

Povezani tekstovi