Amerikanci su hteli da me ubiju!

Novinarka levičarskog dnevnika „Manifesto“ u jučerašnjem autorskom tekstu pod naslovim „Najdramatičniji dan mog života“ priseća se jezive situacije u kojoj je i sama ranjena:


„Agent obaveštajne službe Nikola Kalipari, vozač i ja bili smo na putu za aerodrom i slavili smo moje puštanje na slobodu. Odjednom su odjeknuli pucnji i zasula nas je kiša metaka… Sreću i radost zamenio je užas. Vozač je počeo da viče da smo mi Italijani i da ne pucaju, a Nikola me je odmah pokrio svojim telom i spasao me sigurne smrti. Umro mi je na rukama; dok sam ga držala osetila sam njegov poslednji dah“, priseća se Zgrena i dodaje:


„U tom trenutku sam se setila reči svojih otmičara koji su me savetovali da budem oprezna jer Amerikanci neće dozvoliti da se bezbedno vratim kući.“


Prema Đulijaninim rečima, moguće je da su vojnici SAD namerno želeli da je ubiju:


„Amerika ne odobrava pregovore sa otmičarima i plaćanje otkupa, i oni su to hteli da spreče na svaki mogući način.“


U saopštenju američke armije, posle incidenta koji je izazvao snažne osude italijanske javnosti, navodi se da su vojnici otvorili vatru na automobil koji je išao velikom brzinom tek pošto je ispaljena signalna raketa i pucnji upozorenja u vazduh. Zgrena to odlučno demantuje:


„Nije bilo nikakve signalne rakete, niti pucnja upozorenja! Odmah su otvorili vatru na automobil.“


Dnevnik „Korijere dela sera“ preneo je juče izjavu vozača koji je potvrdio da je automobil u trenutku napada išao sporo, oko 40 kilometara na čas, i da nije predstavljalo pretnju.


Đulijana je objasnila da je na dan puštanja na slobodu bila veoma uplašena:


„Otmičari su bili dobro naoružani i nervozni. Zavezali su mi oči i smestili me u automobil. Posle kraće vožnje su mi naredili da izađem i da ne skidam povez sa očiju. Bila sam jako uplašena, a onda sam prvi put čula Nikolin glas. Rekao mi je da ne brinem, da sam slobodna i da je on razgovarao sa urednikom ‘Manifesta’.“


Prema nezvaničnim informacijama iračkog advokata Judama Jusufa Kana, za Zgrenu je pobunjenicima plaćen otkup od milion dolara. Na drugoj strani, italijanski mediji spekulišu da je za Zgrenu plaćen otkup od osam miliona evra.


Ovu informaciju niko od zvaničnika u Rimu nije želeo da komentariše.


Italijanski premijer Silvio Berluskoni i šef diplomatije Đanfranko Fini će tokom ove nedelje saopštiti detalje o incidentu pred italijanskim parlamentom.


Zgrena je oteta u Bagdadu 4. februara dok je pripremala reportažu o izbeglicama iz Faludže, posle velike ofanzive aeričkih snaga krajem prošle godine.


A.Petrović


 

Tagovi

Povezani tekstovi