Koalicija: Gradonačelnik Užica da odustane od nezakonitog Rešenja o raspodeli sredstava

uzice

[box align=’box-right’ id=’12008′]

Gdonačelnik je višestruko umanjio iznose za tri odobrena medijska projekta, pa su tako manje novca od predloženog dobili Televizija Forum iz Prijepolja, Agencija Beta i Dnevni list “Danas”, dok je za TV Lav iz Užica i Agenciju za marketing i tržišne informacije “Vodič” iz Užica, uvećan iznos dodeljenog novca.

 Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da je za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu isključivo nadležna stručna komisija sastavljena od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs. Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije“.

 Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

 Gradonačelnik Užica, iako nije imao zakonskog osnova za takav potez, preinačio je odluku stručne komisije.

 Koalicija upozorava da je na ovaj način zloupotrebljen je javni konkurs i obesmišljen rad komisije.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
PU „Lokal pres“ (LP)

Tagovi

Povezani tekstovi