Premijer protiv novinara

Istanbul – Na svim meridijanima, pa i na ovim koji prolaze kroz Tursku, kaže se: daj nekome vlast, pa ćeš videti kakav je!

To potvrđuje sadašnji rat koji je premijer Redžep Taip Erdogan otvorio protiv novinara.

Predsednik vlade, dok je bio u opoziciji, slovio je za političara bez dlake na jeziku. Ali veliki zagovornik slobode govora, čim je došao na vlast, okrenuo je ćurak naopako, kao da je sve zaboravio.

Jedna, na prvi pogled bezazlena karikatura, koja se pojavila u “Džumuhurijetu” bila je dovoljna da premijer pokaže lice nedodirljivog moćnika. Na njoj je autor Musa Kart nacrtao premijer akao mačku sa Erdoganovom glavom kako se upetljala u konac.

Premijer kao mačka

“Prestanite da mi pravite probleme. Ja sam vam obećao da ću rešiti ovo”, piše ispod sporne karikature povodom vladinom pokušaja da amnestira studentkinje koje su zbog nošenja feredža izbačene sa fakulteta, jer su prekršile Ustav i zakone.

Premijer se sam upleo u kučine, a novinari su ga samo kritikovali. Klupko je zasad presekao ne on, nego šef države, koji je na taj zakonski predlog stavio veto. Predsednik vlade je tužio autora i “Džumuhurijet”, kao i mali lokalni list “Sakarja” zato što je preneo spornu karikaturu. Delioci pravde u Ankari su bili nemilosrdni: kaznili su karikaturistu sa 3.000 evra. “Kart je kriv što je ponižavao premijera”, stoji u obrazloženju prestoničkog suda.

A mali sud u Sakarji je smogao kuraž, stao iza karikaturiste i očitao lekciju premijeru. “Građani koji su na javnoj sceni moraju da trpe kritike na isti način na koji prihvataju i aplauze. Premijer koji je bio prisiljen da odluži zatvorsku kaznu zbog javnog recitovanja jedne pesme treba da pokaže više toleraqncije prema svakoj vrsti kritike”, stoji u obrazloženu usudije Mihata Ali Kahalija.

Izneverena obećanja

Kada je bio u opoziciji Erdogan je 1999. proveo četiri meseca u zatvoru zbog recitovanja stihova za koje sud našao da izazivaju razdor u narodu.

“Ja sam protiv tgoga da se ljudi sudski kažnjavaju zbog njihovih stavova, mišljenja ili uverenja, ukoliko ona nisu pretvorena u akciju. To vam kažem ja koji je tome već platio cenu”.

Tako je pre nepunu godinu dana govorio premijer Erdogan, podsećaju ga sada novinari povodom najnovije sudske presude.

Premijer je, gotovo u istovre vreme, otvorio novi, širi front protiv novinara. Kada je policijaq nedavnu u Istanbulu grubo rasterala žene demonstrante – na zgražavanje cele Evrope – on se, umesto na policajce, okomio na novinare.

“Oni (mediji) kao da su zaduženi da odavde služe Evropljanima”, izjavio je Erdogan i objasnio da su “novinari naduvali incident”.

“Biže teško da se približimo Evropi sa ovakvim mentalitetom. Erdogan je rekao da problem nisu batine, nego izveštavanje o batinama”, komentariše list “Radikal”.

Istanbulski “Vatan” je bio otrovniji. Na prvoj strani je objavio fotografiju tri šimpanza iskpod koje je napisao: “Vidi, nije đavo. Čuje, nije đavo. Govori, nije đavo”. Gospodine premijeru, era tri majmuna je završena”, poručio je list.

“Erdogan treba da se priseti kako je oštro kritikovao prethodne vlade”, kaže Ajdin Menderes, sin bivšeg turskog premijera Adnana. On podseža da je njegov otac, dok je šezdesetih godina bio predsednik vlade, na jednoj karikaturi prikazan kao igračica trbušnog plesa. Ali nije mu, kaže, palo na pamet da autora provlaći po sudovima.

Lokalni novinari podsećaju da nije prvi put da se Erdogan obračunava sa novinarima. Prošle godine sud je kaznio levičarski list “Evrensel” 6.000 evra, takođe zbog karikature na kojoj je premijer prikazan kao konj.

Vojislav Lalić

Tagovi

Povezani tekstovi