Poslednji broj Adevarula sa starim rukovodstvom

Glavni urednik „Adevarula“ Kristijan Tudor Popesku i tri njegova zamenika podneli su juče ostavke, nezadovoljni promenama u Upravnom odboru do kojih je došlo na zahtev najvećeg akcionara.

Tudor i tri novinara isključeni su nedavno iz Upravnog odbora na zahtev Ane Marije Tinu koja poseduje 80 odsto akcija.

„Adevarul“ (adevarul-istina) je danas izašao sa naslovnom stranom na kojoj piše „Adevarul je preminuo“. U pripremi tog, kako se navodi, poslednjeg broja lista, učestvovali su bivši glavni urednik Kristijan Tudor Popesku i njegova tri zamenika.

Rumunski mediji su danas podeljeni u oceni jučerašnjeg događaja u „Adevarulu“ – jedni to ocenuju kao pravi zemljotres, jer nije uobičajeno da četiri značajna novinara podnesu zajedno ostavku, dok drugi smatraju da je to korak ka prelasku od pseudo-kapitalizma na realni kapitalizam.

Radio Rumunija prenosi danas mišljenje komentatora da su u „Adevarulu“ više nego odvojeni uredništvo i manadžment, jer je izdavačkom rukovodstvu, eliminisanjem iz administrativnog odbora, uskraćena mogućnost donošenja odluka.

Analitičari takođe podsećaju da je „Adevarul“ sigurno imao mnogo neprijatelja jer je kritikovao i vlasti i opoziciju i levicu i desnicu.

Jučerašnja promena u listu izvedena je bez ikakvih objašnjenja, iako je list zaključio 2004. godinu sa odličnim finansijskim rezultatom i uz stalni porast tiraža.

Kristijan Tudor Popesku, jedan od najuglednijih novinara u Rumuniji, najavio je da će zajedno sa kolegama osnovati novi list koji će nastaviti uredničku politiku „Adevarula“.

Ana Maria Tinu je nasledila većinski paket akcija u listu „Adevarul“ od svog oca Dumitrua Tinua, koji je bio više od deset godina direktor tog časopisa.

Tagovi

Povezani tekstovi