Više od 80 novinara rumunskog lista podnelo ostavku

Odluku o isključenju uredničkog rukovodstva je doneo glavni akcionar u „Adevarulu“, Ana-Marija Tinu, sa više od 80 odsto akcija nasleđenih od oca, direktora lista do pre dve godine, kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Masivno napuštanje najuticajnijeg i najtiražnijeg rumunskog lista se objašnjava činjenicom da se više ne može osigurati urednička nezavisnost. U novoj situaciji izdavačkom rukovodstvu je uskraćeno da izražava svoju koncepciju o razvoju lista, a s druge strane, Upravni odbor sada može da donese sve moguće promene u listu, uključujući smenjivanje glavnog urednika.

Do promena u „Adevarulu“ je došlo bez obrazloženja, bez objašnjenja i to u situaciji kada su ekonomsko-finansijski rezultati bili vrlo dobri, sa profitom od 1,2 miliona dolara, sa rastom tiraža i ugleda lista.

U Rumuniji su nedavno zabeležena još dva slučaja konflikta između uredništva listova „Romania libera“ i „Evenimentul zilei“ i izdavačkih kompanija VAC (WAZ) i Ringije (Ringijer), ali je u „Adevarulu“ situacija složenija zbog sumnje da iza glavnog akcionara stoji politički faktor, ocenjuju analitičari.

U Rumuniji se komentariše da za razliku od listova „Romania libera“ i „Evenimentul zilei“ koji su oštro kritični ali samo u jednom smeru protiv levice, „Adevarul“ je jednako kritikovao i levicu i desnicu i vlasti i opoziciju, a nije izostavljao ni uticajne ekonomske grupe, ni državne institucije, tako da su svi nezadovoljni.

Sada već bivši glavni urednik lista „Adevarul“, Kristijan Tudor Popesku, priznat kao jedan od najznačajnijih rumunskih novinara, izjavio je da on i njegove kolege nisu ušli u konflikt sa vlasnikom.

On je rekao da su, poštujući pravilo da vlasnik odlučuje, podneli ostavku u trenutku kada se urednička vizija novinara nije slagala sa stavom vlasnika, a urednička politika u koju oni veruju će naći svoje mesto u novom listu.

Tagovi

Povezani tekstovi