Narkomafija i Slobodna Evropa povećavaju rizik terorizma

Iako glavni igrač na češkoj narko-sceni, kosovsko-albanska heroinska mafija, retko pribegava nasilnim obračunima na ulicama i nastoji da Češka bude bezbedno utočište, prošle godine je u Češkoj izvedeno pet bombaških napada a u srcu Praga je prošlog avgusta eksplodirala bomba u obračunu izraelskih mafija.

„To znači 38. mesto u svetu i u tom pogledu su od Češke bezbedniji Srbija, Iran, Peru, Venecuela ili Bolivija“ rekao je češkoj novinskoj agenciji ČTK Rob Preston, savetnik kompanije za terorizam.

Rizik u Češkoj povećava prema procenama američkih eksperata i to što iz Praga svoj program emituje američki radio slobodna Evropa/Radio sloboda (RFE/RL), zatim učešće Češke u stabilizacionim snagama u Iraku, iako je reč samo o vojnim policajcima, kao i blizina Rusije.

Češka Bezbednosna informativna služba (BIS) prihvata da Slobodna Evropa povećava rizik, ali nema saznanja da bi narko mafija u Češkoj bile povezane sa teroristima.

U izveštaju u kome svake godine rangira zemlje prema riziku od terorističkih napada eksperti „Aeona“ su u zemlje sa povećanim rizikom uvrstili takođe između ostalih i Nemačku, Holandiju, Belgiju, Poljsku ili Austriju, dok je najrižičniji, bez premca, Irak.

Tagovi

Povezani tekstovi