Papa se u prvom obraćanju zahvalio novinarima

„Nadam se da ću nastaviti ovaj dijalog sa vama“, rekao je papa okupljenim novinarima i vernicima u svom prvom pojavljivanju u vatikanskoj sali koja se koristi za nedeljna primanja.

Benedikt Šesnaesti je rekao da je njegov prethodnik Jovan Pavle Drugi bio „veoma vešt“ u „otvorenom i iskrenom“ dijalogu sa medijima koji je počeo tokom Drugog vatikanskog saveta sredinom 1960-ih. On je dodao da mediji u modernom svetu mogu da dopru do celog čovečanstva.

„Zahvaljujući svima vama, ovi istorijski važni događaji viđeni su u celom svetu. Znam koliko ste naporno radili, daleko od vaših domova i porodica, dugo i ponekad u teškim uslovima. Svestan sam posvećenosti kojom ste završili ovako zahtevan zadatak“, rekao je papa.

Prijem novinara trajao je oko 15 minuta i papa nije odgovarao na pitanja. Vatikanski zvaničnici najavili su ovih dana da papa neće odgovarati na pitanja i da je današnji sastanak više audijencija za novinare nego konferencija za štampu.

„Moglo bi se reći da je zahvaljujući vašem radu ovih nedelja, pažnja celog sveta bila usmerena na baziliku na trgu svetog Petra i Apostolsku palatu u kojoj je moj prethodnik, nezaboravni Jovan Pavle Drugi, okončao svoje zemaljsko postojanje“, rekao je papa.

Papa Benedikt Šesnaesti sutra će održati prvu nedeljnu misu na kojoj se očekuje prisustvo više od pola miliona vernika i svetskih zvaničnika. Misa, koja se smatra inauguracijom pape, biće održana na Trgu svetog Petra.

Delegacija SCG na čelu sa ministrom inostranih poslova SCG Vukom Draškovićem prisustvovaće sutra misi.

Tagovi

Povezani tekstovi