Sindikat novinara Hrvatske o kršenju prava zaposlenih

U saopštenju pročitanom na gotovo svim medijima u Hrvatskoj, SNH je naglasio nužnost potpisivanja Nacionalnog kolektivnog ugovora o kojem se već dve godine pregovara sa udruženjima poslodavaca.

Taj ugovor potreban je radi kvalitetnije zaštite novinara i medijskih radnika u malim lokalnim medijima, kao i stalnih honorarnih saradnika koji u medijima godinama rade na crno, bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja, naveo je SNH.

Sindikat je ukazao da prava novinara pođednako krše neki domaći, ali i strani vlasnici medija koji primenjuju dvostruke standarde, jer u matičnim zemljama poštuju zakonodavstvo, kolektivne ugovore i prava radnika, a u Hrvatskoj to ne žele.

Prema podacima SNH-a, do sada je potpisao osam kolektivnih ugovora u velikim medijskim kućama, kojima je obuhvaćeno oko 70 odsto novinara i medijskih radnika. Na osnovu tih ugovora, predložen je Nacionalni kolektivni ugovor, kojim bi trebalo da budu zaštićeni i novinari u malim lokalnim medijima.

„Iako se radi o minimumu standarda i okvirima koji spadaju u normalne evropske domete zaštite radnika u medijima, poslodavci ih ne žele proširiti na sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj“, ocenio je SNH, koji ima više od 3.000 članova.

Ističući da bez poštovanja osnovnih socijalnih i profesionalnih prava novinara nema ni slobode medija, SNH je naveo da je posebno žalosno što poslodavci žele da ukinu i dodatak od 0,5 odsto na minuli rad i izbegavaju da pregovaraju o redakcijskom statutu, obaveznom prema Zakonu o medijima.

Akcija „Pet minuta gromoglasne tišine“ organizovana je u Hrvatskoj po šesti put.

Tagovi

Povezani tekstovi