SDS optužuje Drnovšeka zbog zakona o radioteleviziji

Vajt, koji je pre dva dana boravio u Sloveniji i razgovarao i sa Drnovšekom, rekao je da vladin predlog novog zakona o RTV Slovenija „predstavlja novi proces u odnosu politike prema medijima, koji je potencijalno opasan za dobro novinarstvo i ugled Slovenije kao modela demokratije u istočnoj i srednjoj Evropi“.

Drnovšek je u razgovoru rekao da svaki napad ili mešanje političara, poslodavaca i finansijskih centara moći u slobodu, profesionalno i javno delovanje medija i novinara predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji danas i u buduće.

Dodao je da „nijedna zakonska promena ne sme sniziti postignuti standard novinarske autonomije i nezavisnosti medija“.

Na današnjoj konferenciji za novinare, poslanik SDS i jedan od tvoraca novog zakona o RTV Slovenija Branko Grims je rekao da Vajtova poseta, prema njegovom mišljenju, ima „neobičnu dimenziju“, jer ga je Repovž odveo na razgovor kod predsednika države.

Tvorci predloga zakona, prema Grimsu, nisu imali mogućnosti da predsedniku Međunarodne federacije novinara iznesu svoje stavove, jer je za njih bio nedostupan.

Grims je, pored ostalog, optužio Drnovšeka da je upravo u vreme njegovog predsedavanja vladi počelo podržavljenje javne RVT Slovenija po danas važećem zakonu.

Primedbe novinarske organizacije i stručne javnosti u Sloveniji na predlog novog zakona o RTV Slovenija odnosile su se na želju vladajuće garniture da je pretvori u državnu odnosno ustanovu vladajuće političke partije, prvenstveno kroz način biranja saveta kuće i odgovornih urednika.

Tagovi

Povezani tekstovi