"Dijagnoza" pisanih medija

U izveštaju, koji je sastavila izvestilac Saveta za štampu beogradskog Medija centra Gordana Suša, stoji da priličan broj pisanih medija u Srbiji karakterišu vulgarnost, ideologizacija, pristrasnost, mizoginija, rasizam, narušavanje privatnosti i najdirektnije laži i klevetanja.

„Mediji nisu samo simptom, već i uzrok društvene patologije i izopačenih odnosa u društvu. Naslov sa naslovne stranice ‘Tabloida’ 31. marta ‘Zašto će biti ubijen Čeda’ plasira se ne samo kao poziv na likvidaciju, već kao gotova likvidacija“, rekla je Gordana Suša, uz konstataciju da je novinar Slavko Ćuruvija 1999. ubijen posle teksta objavljenog u „Politici ekspres“.

Na osnovu analize sedam dnevnih i četiri nedeljna lista, Savet za štampu je zaključio da je najviše tekstova u kojima se krše etičke norme i koristi govor mržnje objavio „Srpski nacional“, 37. Slede „Kurir“ s 31 tekstom, „Glas javnosti“ s 13, „Večernje novosti“ s 10 i „Blic“ s devet tekstova. „Politika“ i „Danas“, s po četiri teksta, su na spisku zbog reklamiranja nekih firmi i vlasnika, što je u suprotnosti sa etičkim kodeksom. Kada je reč o nedeljnicima, u NIN-u su uočena tri takva teksta, a u „Nedeljnom telegrafu“ dva.

Gordana Suša je rekla da je osim navedenih primera, u medijima sve prisutnija diskriminacija po nacionalnoj, rasnoj, polnoj, političkoj i manjinskoj pripadnosti, a kao primer je navela pisanje „Srpskog nacionala“ i „Kurira“ o hrvatskoj obaveštajnoj službi koja stoji iza firmi koje kupuju po Srbiji, odnosno o ustašama koji su i dalje u ratu sa Srbima.

Tagovi

Povezani tekstovi