Još jedan italijanski novinar proteran iz Kube

Kaferi je jutros avionom otputovala iz Havane za Madrid, odakle će nastaviti put prema Italiji, saopštilo je danas italijansko ministarstvo spoljnih poslova, koje je u stalnom kontaktu sa italijanskom ambasadom u Havani, javljaju agencije.

Italijansko ministarstvo je zbog takvog tretmana prema novinarima zatražilo objašnjenje od kubanske ambasade u Italiji.

Prema optužbama kubanske policije, Frančeska Kafari je ušla na teritoriju Kube sa turističkom vizom, a obavljala je profesionalnu aktivnost, pa je zbog toga proterana.

Kubanska policija je u petak zatvorila novinara lista „Koriere dela sera“ (Corriere della Sera) Frančeska Battistinija (Francesca Battistinija) i proterala ga u subotu. Batistini je u subotu kasno uveče stigao, preko Pariza, na aerodrom Malpensa pored Milana.

Oboje italijanskih novinara proterano je zbog „kršenja zakona o imigraciji“.

Batistini je, po dolasku u Italiju, ispričao da mu kubanska policija nije dozvolila da telefonira italijanskoj ambasadi, ali je u jednom trenutku preko mobilnog telefona uspeo da pošalje SMS-poruku svojoj redakciji.

Potom je „Koriere dela sera“ pokrenuo inicijativu u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova, nakon čega je ilično intervenisao ministar Đanfranko Fini (Gianfranco).

Italijanski novinari su otišli na Kubu kako bi izveštavali o prvom velikom sastanku disidenata posle 46 godina vladavine Fidela Kastra (Castro).

Odnos kubanskih vlasti prema novinarima i posmatračima, koji su stigli na Kubu zbog sastanka protivnika Kastrovog režima naveo je Evropsku uniju na pretnju ponovnim uvođenjem sankcija prema Havani, koje su ukinute tek u januaru ove godine.

Inače, kubanske vlasti su proterale i sve druge evropske posmatrače, diplomate ili novinare koji su na ostrvo došli sa turističkom vizom. Havana nije, međutim, ništa učinila kako bi sprečila skup disidenata.

Tako je iz Kube, pored dvoje italijanskih novinara, proterano i petoro poljskih predstavnika medija.

Tagovi

Povezani tekstovi