Za bolju zaštitu i samostalnost novinara

 U dokumentima se kaže da je način finansiranja presudan za njihovu ekonomsku i uređivačku samostalnost, jer finansiranje može da ima dubok uticaj na sadržaj programa. Izraženo je jedinstveno uverenje da bez obzira na način finansiranja, on mora biti stabilan, siguran i slobodan od svih političkih, socijalnih, komercijalnih i ekonomskih pritisaka.
Učesnici zasedanja uputili su energičan poziv vladama da poštuju potrebu novinara da zaštite svoje izvore informacija. Takvo reagovanje bilo je posledica pokušaja pojedinih federalnih i lokalnih vlasti da ograniče preduzimljivost novinara oštrim napadima na korišćenje dobro obaveštenih ali poverljivih izvora. Zloupotrebom zakona pojedini reporteri u SAD bili su uhapšeni i osuđeni. Novinari, kako je rečeno imaju paralelnu funkciju sa pravdom da informišu građane kao i vladine zvaničnike o uslovima i interesima društva, da otkrivaju zloupotrebe, izigravanje javnog poverenja, kao i da obezbede mišljenja, analize i komentare i platforme za javne debate.
Ocenjujući položaj medija na afričkom kontinentu skupština je iskazala duboku zabrinutost činjenicom da se medijske slobode još više ograničavaju u trenutku kad bi trebalo da se događa suprotno, jer Afrička Unija propagira novu strategiju ekonomskog napredovanja u okviru NEPAD (Novog partnerstva za razvoj Afrike). Skupština je osudila i ubistvo Deida Dihara, glavnog urednika gambijskog dnevnika Point, za koje se predpostavlja da je izvršeno kako bi se ugušile kritike vlade a novinari zastrašili.
Učesnici su između ostalog usvojili i rezoluciju kojom se španska vlada poziva da ukine Zakon o „uvredi“, čijom su primenom osuđeni novinari lista Diario 16 zato što su uvredili pokojnog marokanskog kralja Hasana II.
Osnivaču SW radio Afrike Geriju Džeksonu, na zasedanju je i uručena nagrada „Pionir slobodnog novinarstva“ za 2005.


 S. D.

Tagovi

Povezani tekstovi