Krivična prijava

Krivičnu prijavu koju danas podnosimo, ne podnosimo zbog Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića i njihovih istomišljenika. 

Naš cilj nije da se na sudu utvrdi kako smo mi u pravu – jer, mi to jesmo, samim tim što nismo ništa od onoga za šta smo optuženi, zbog čega smo osvanuli na naslovnim stranama.  

Podnosimo je kako bismo utvrdili da li će država stati u našu, ali i odbranu svih onih koje su „Informer“, TV Pink i slična izdanja, bez ikakvih dokaza, stavili na stub srama, označili kao plaćenike, izdajnike i zaverenike.  

Danas smo ovde zbog toga što želimo da se sami uverimo, ali da i drugima pokažemo, kako su institucije Republike Srbije sposobne da zaštite osnovna ljudska prava svih svojih građana i građanki – pa i naše pravo da mislimo, govorimo i pišemo.   

Ovde smo, takođe, u ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi. 

Danas smo ovde, zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada. 

Tu smo, možda i najviše, zbog onih koji se plaše da progovore, uvereni da će – ukoliko se usude na taj korak – biti javno diskreditovani i omalovaženi. 

Naše ćutanje bilo bi priznavanje navodne krivice.

Na državi je sada da kaže svoju reč.

Ilir Gaši

Vukašin Obradović

Borka Pavićević

Antonela Riha

Tamara Skroza

Sergej Trifunović

Branislav Trifunović

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi