Vlast mora jednako postupati sa svim novinarima

Naime, 6. septembra dva predstavnika Srpske radikalne partije (SRS) u opštinskoj skupštini uputili su verbalne pretnje Saši Stojkoviću, novinaru Vranjskih novina. Nekoliko dana kasnije Nenad Stošić, predsednik skupštine javno je zapretio hapšenjem vlasnika radija OK.
Govoreći o ovom incidentu Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO izjavio je da “ SEEMO vodi brigu o ponašanju lokalnih zvaničnika koji direktno narušavaju slobodu i prava novinara, jer sve vlasti moraju postupati sa svim novinarima jednako i dopustiti im da dobiju informacije“.
„Prema tome, apelujemo na lokalne zvaničnke u Vranju, da poštuju slobodu novinara i dopuste im da obavljaju svoj posao slobodno i bez ograničenja. SEEMO bi, takođe, želeo da naglasi da su sloboda izražavanja i sigurno radno okruženje novinara osnovni princip svakog demokratskog društva“.
Vujović je dodao “ da se broj pretnji novinarima povećao u poslednjih nekoliko meseci i da SEEMO ima informacije o nekoliko ozbiljnih pretnji u Srbiji, protiv novinara i urednika radija B92, dnevnih listova Danas i Večernje novosti. Sada imamo i pretnje od strane lokalnih zvaničnika protiv radija OK i novina Vranjskih. Ovo je veoma alarmantno“.


S.D.

Tagovi

Povezani tekstovi