Kosovo je političko i kulturološko dno Balkana

Novinari mesečnika Glas juga iz Gračanice,jedinog štampanog glasila na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i jedinog sa sedištem redakcije južno od Kosovske Mitrovice, direktni su svedoci teškog života i pogroma preostalog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i rušenja srpskih svetinja u poslednje četiri godine, rekao je na konferenciji za novinare povodom četvrte godišnjice izlaska lista Živojin Rakočević, glavni i odgovorni urednik Glasa juga.


Kosovo je političko i kulturološklo dno Balkana. Naša tragična iskustva s tamošnjim Srbima koji žive u izolaciji pretočena su u Glas juga. On oslikava stanje za vreme i posle 17. marta, rušenje srpskih svetinja i kompletnu sliku genocida nad srpskim življem u poslednje četiri godine-kaže Rakočević. On dodaje da je jedan od razloga agonije srpskog naroda na Kosovu „suštinska nesposobnost naših državnih organa da se valjano organizuju“.


Predrag Radonjić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Glasa juga kaže da se „na Kosovu vide svi naši nacionalni sukobi i propadanja“. -Mi smo se usudili da se analitički pomerimo korak napred, da jezički i medijski objasnimo pravo stanje stvari na Kosovu na jedan ozbiljan i moderan način“-rekao je Radonjić.


Prvi broj Glas juga izašao je u aprilu 2001. godine. Danas se četvoročlana ekipa novinara bori s tehničkom i finansijskom krizom, uspevajući da na razne načine predstavi javnosti pravu sliku u Pokrajini.- Mi ne želimo pomoć, već adekvatne uslove za rad i u onako teškim uslovima-rekao je Rakočević. Redakcija lista razvila je video-produkciju, a sve u sklopu Udruženja građana „Srpsko slovo“. Na domaćim i stranim televizijama prikazana su četiri dokumentarna filma o stradanju Srba na Kosovu, čiji su autori novinari Glasa juga. Izdanja ovog lista su prezentovana i na internet stranici www. glas-juga.com.


G. Bošnjak

Tagovi

Povezani tekstovi