NKEU: Poziv u Međusektorsku podgrupu za slobodu izražavanja i medije

NKEU poziva zainteresovane organizacije civilnog društva i pojedince da se priključe radu ove Podgrupe i doprinesu svojom ekspertizom.

Na ovom sastanku, NKEU će prisutne detaljnije upoznati sa dosadašnjim radom, okvirnim planom daljih aktivnosti i utvrditi dalje korake i načine zajedničkog rada.

Potrebu za osnivanje ove Podgrupe prepoznata je u tome da mere previđene Akcionim planom za Poglavlje 23 samo delimično mogu da utiču na razvoj slobode govora i medija u Srbiji, dok se mnoga druga pitanja koja direktno i indirektno utiču na medije, nalaze u drugim poglavljima.

Ključna pitanja koja su do sada identifikovana su:

Poglavlje 5 – Finansiranje medija kroz javne nabavke;
Poglavlje 8 – Kontrola koncentracije medijskog vlasništva i konkurencije;
Poglavlje 10 – Nezavisnost regulatornih tela u oblasti medija, nezavisnost rada javnih servisa i kontrola programskih sadržaja;
Poglavlje 23 – Zaštita novinara, regulisanje državnog finansiranja medija, okončanje kontrole medija od strane države i curenje informacija iz istraga u medije;
Poglavlje 28 – Kontrola medija kroz finansiranje reklamnog sadržaja;
Poglavlje 32 – Nadzor trošenja budžetskog novca od strane Državne revizorske institucije za finansiranje političkih partija i konkurse za sufinansiranje medija (naročito na lokalnom nivou).

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, možete kontaktirati  Petra Žmaka, ( +381 11 3284 188, +381 60 3624 005)

Tagovi

Povezani tekstovi