TV prenosi nereda bili prenaduvani

.

U TV obraćanju naciji on je osudio, kako se izrazio, „otrov rasizma“ rekavši da moraju da se uvedu i mere borbe protiv diskriminacije etničkih manjina. Istovremeno je kazao da vladavina prava i zakoni moraju da budu poštovani i da osnovne vrednosti francuskog društva treba da budu „inspirisane“ među ljudima koji žive u siromašnim predgrađima. Takođe je objavio pokretanje programa za obuku 50.000 mladih ljudi u 2007.


Nešto pre govora francuskog predsednika, lider Nacionalnog fronta Žan-Mari le Pen je za nerede okrivio, kako se izrazio, „masovnu, nekontrolisanu imigraciju iz Trećeg sveta“. Le Pen, čija se popularnost u poslednje tri sedmice gotovo vrtoglavo popela, rekao je na mitingu u Parizu da bi osobama inostranog porekla, a koji su osuđeni zbog učešća u neredima, trebalo oduzeti francusko državljanstvo.


Iako je širom Francuske sporadičnih nemira bilo i u noći između ponedeljka i utorka, predstavnici vlasti ocenjuju da talas nasilja polako jenjava. Vlada u Parizu smatra da su neki od televizijskih prenosa nereda u francuskim predgrađima bili prenaduvani i upozorila druge zemlje da bi i one mogle da se suoče sa sličnom vrstom nasilja. – Ne želim da nekoliko spektakularnih TV slika iskrive činjenice. Bilo je nekih slika koje su, van svake sumnje, bile preterane – rekao je stranim novinarima portparol vlade, ministar finansija Žan-Fransoa Kop.


Francuska vlada sazvala je konferenciju za novinare u pokušaju da minimizira potencijalnu štetu po imidž Francuske, turizam i ekonomsku atraktivnost te zemlje. Kop je kazao i da su se paljenja automobila, sukobi sa policijom i druge vrste nasilja odigravala uglavnom u siromašnim predgrađima. – Nema nikakvih problema u Versaju ili kod Ajfelove kule – rekao je on i dodao da je Francuska zabeležila „značajan“ pad turističkih rezervacija. Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo levo orijentisani Mond pokazalo je da unutrašnja kriza koja je zahvatila Francusku nakon eskalacije nasilja u predgrađima 27. oktobra nije uzdrmala aktuelnu desničarsku vladu.

V. P.

Tagovi

Povezani tekstovi