Разнео се бомбом после ТВ емисије

Загреб– Јучерашњи сукоб у Хрватском сабору око ТВ емисије „Латиница”, у којој се говорило о Туђмановој политичкој оставштини, доживео је кулминацију на данашњем заседању, па је већина опозиционих посланика напустила седницу.

СДП-ов посланик Жељка Антуновић је данас у Сабору рекла како је циљ целе ове халабуке око ТВ „Латинице” преузимање политичке контроле над Хрватском телевизијом од стране владајућег ХДЗ-а. Уследиле су жестоке реплике из клупа ХДЗ-а, који наравно одбија такве оптужбе, а посебно неугодан и мучан тон овом вербалном сукобу давали су иступи појединих посланика који су покушавали да политички капитализују једну трагедију.

Наиме, током јучерашње седнице јавио се иначе врло контроверзни независни заступник Иван Лончар (у ствари ХДЗ-ов „слободни стрелац”) и драматично објавио како је управо преко мобилног телефона добио поруку да се „један бранитељ убио после гледања Латинице”. Истина је, међутим, да се у понедељак пред поноћ у Глини убио бивши хрватски борац Иван Буковац (54), иначе оболео од ПТСП-а. Његова ћерка Слађана, новинарка на ХТВ-у, у синоћњем ТВ Дневнику је објаснила како се њен отац није убио због ТВ „Латинице”, већ дубоко разочаран због онога што се дешава с Готовином.

„Мој тата тешко је проживљавао раздобље после рата. Тешко рањен, доживотни инвалид с нерешеним стамбеним проблемом, с нерешеном пензијом и депресијом с којој се јако тешко носио”, рекла је она, а њена мајка Вишњица наводи како су последње Иванове речи пре него што је изашао у ноћ, сео у свој ауто и разнео се бомбом, биле: „Не могу то више гледати. Страшно је то што нам раде. Не суде они нашем генералу. Они суде мени. Они суде целој Хрватској.”

Било је то, у ствари, после гледања ТВ емисије „Отворено” коју је водила Хловерка Новак-Срзић која је била посвећена хапшењу Анте Готовине. Ћерка и супруга кажу да се несрећни Иван идентификовао с Готовином, па је можда помислио – ако је Готовина ратни злочинац, онда је то и он сам. Оболелом од ПТСП-а био је то „окидач” за судбоносни корак.

ХДЗ-ов заступник Андрија Хебранг данас је оптужио руководство ХТВ-а да је „извршило притисак на своју новинарку” да демантује како се њен отац убио због „Латинице”, на шта је реаговао генерални директор ХРТ-а Мирко Галић замоливши посланике да се уздрже од даљњих оцена док се у самој ТВ кући случај спорне емисије не истражи. „Сачекајмо истину, немојмо ићи тако брзо и користити смрт за обрачуне”, апеловао је Галић на загрејане посланике.

Радоје Арсенић

Tagovi

Povezani tekstovi