Pokretanje upravnih sporova za zaštitu javnog interesa u medijima

foto1

Vodič za pokretanje upravnih sporova treba da pomogne u ispravljanju pogrešnih procedura i odluka o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata. Za pokretanje ovakvih sporova nije neophodno angažovati advokata – mediji sami mogu podneti zahtev za pokretanje upravnog postupka, što nije ni skupo ni komplikovano, rečeno je na prezentaciji Vodiča, 30. novembra, u Media i reform centru Niš. 

[box align=’box-center’ id=’13474′]

Vodič za pokretanje upravnih sporova u oblasti sufinansiranja medijskih projekata od velike je koristi za medije i predstavnike civilnog društva. Naime, Zakon o javnom informisanju i medijima nije predvideo žalbu na odluke organa državne ili lokalne uprave o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata, pa je pokretanje upravnog spora jedini način da oštećeni mediji ostvare svoja prava. 

„Dugoočekivani medijski zakoni trebalo je da donesu određene promene, a to se očigledno nije desilo. Ipak, dobro je što postoje medijski zakoni, kao i baza da se oni unaprede, a jedan od načina je izrada ovog Vodiča“, rekao je direktor Media i reform centra Mladen Velojić. 

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković izjavio je da monitoring projektnog sufinansiranja – Bela knjiga, koji je napravila Medijska koalicija, od aprila 2015. godine ukazuje na brojne greške, propuste i zloupotrebe čitavog procesa projektnog sufinansiranja medija. 

„Više od polovine sprovedenih konkursa za projektno sufinansiranje sadržalo je nepravilnosti. To su bile ili greške iz neznanja, ili one svesno napravljene, a ticale su se raspodele sredstava“, naglasio je Raković.

Najčešće nepravilnosti su, navodi on, netransparentnost celog procesa i diskriminatorni konkursi, poput onih u opštini Preševo. Raković je rekao da su se u Preševu sredstva za projekte dodeljivala samo medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku, iako postoje samo dva takva medija na teritoriji cele opštine. Takav primer okarakterisao je kao protivustavan, protivzakonit i krajnje diskriminatoran. 

[box align=’box-center’ id=’13475′]

Advokat Srđan Gligo, jedan od autora Vodiča, rekao je da svako ko ispunjava uslove može da traži poništenje konkursa i da se on ponovi u skladu sa Zakonom. Gligo je objasnio da na ovim konkursima pravo učešća nemaju mediji koji se finansiraju iz javnih prihoda. Ipak, dodaje on, sredstva su takvim medijima često dodeljivana.

„Rezultat upravnog spora, osim odbijanja tužbe, može da bude i vraćanje celog postupka na početak, odnosno poništenje celog postupka, ili pak nalog za sprovođenje predloga stručne komisije ukoliko ga je organ uprave ignorisao“, naglasio je Gligo. 

Dodao je da je za nepravilnosti i nezakonitosti nadležan Upravni sud. 

Novinari lokalnih medija, koji su i sami pokretali upravne sporove, naveli su kao problem ovih konkursa netransparentan proces imenovanja članova stručne komisije, nedefinisanu ulogu nezavisnog medijskog stručnjaka i kompetentnost tih ljudi. Navode i da nedostaje praksa u vođenju ovakvih sporova.

Dragana Mihajlović iz GO Pantelej Niš skrenula je pažnju da su zloupotrebe konkursa „mač sa dve oštrice“. „Da biste zloupotrebili nešto kao predstavnik opštine, morate imati partnera u mediju, pa su sve pomenute nepravilnosti dogovorene i obostrane“, navela je ona. 

Pravni savetnik Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Miroslav Janković napomenuo je da treba dodatno raditi sa celom medijskom zajednicom na unapređenju kvaliteta medijskih projekata, za šta je neophodna edukacija novinara, članova stručnih komisija i stručnih službi u lokalnim samoupravama. On je naglasio da i civilno društvo treba aktivno da se uključi u proces projektnog sufinansiranja medija, naročito u monitoring i evaluaciju. 

„Želimo da ohrabrimo sve učesnike konkursa da ovakve sporove pokreću. Ipak, organi javnih vlasti treba da izdvoje adekvatna sredstva za sufinansiranje medijskih projekata, jer bez toga neće biti potpunog, istinitog i blagovremenog informisanja građana“, napomenuo je Janković. 

Vodič za pokretanje upravnih sporova izradilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Advokatskom kancelarijom Vuković&Partners, i uz finansijsku podršku međunarodne donatorske organizacije Civil Right Defenders.

Vodič možete preuzeti ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi