Poslanici optužuju medije

Beograd – Prema različitim istraživanjima javnog mnjenja, Skupština Srbije je institucija u koju građani imaju veoma malo poverenje, a veći deo javnosti prema poslanicima gaji izuzetno negativna osećanja. Većina članova parlamenta za to optužuje medije koji, po njima, urušavaju ugled poslanika i parlamenta izveštavanjem o različitim slučajevima zloupotreba, dok novinari odbacuju prozivke takve vrste.
Možda sadašnji saziv Skupštine dosad nije opravdao poverenje i ispunio nade birača, ali mora se priznati da je ispunio jedno od obećanja svog predsednika Predraga Markovića i postao najotvorenija državna institucija. Ne samo što građani svake poslednje subote u mesecu, u „danu otvorenih vrata“, mogu da obiđu Skupštinu i razgovaraju sa predsednikom i poslanicima, već je parlament objavio Informator o svom radu i troškovima tokom prošle godine.
Republički parlament je time ispunio obaveze prema Zakonu o slobodnoj dostupnosti informacijama od javnog značaja, a u Informatoru se mogu naći razne informacije po sistemu „sve što ste oduvek želeli da znate o Skupštini, a niste imali koga da pitate“. Pored opštih informacija o radu Skupštine, poslaničkim grupama, pravima poslanika, platama, naknadama, stručnim službama, školskoj kvalifikaciji i polnoj zastupljenosti zaposlenih i poslanika, na sajtu se mogu dobiti podaci i o broju tajnih prolaza u Skupštini, samoj zgradi i salonima. Ako niste iz Beograda, tu je i mapa položaja Skupštine.
Kako piše u Informatoru, Narodna skupština Republike Srbije u 2005. održala je 26 sednica u ukupnom trajanju od 157 dana. Razmotrila je 267 predloga akata, od toga po hitnom postupku 51. Vlada Srbije bila je najažurniji predlagač sa 141 predlogom akata, skupštinski odbori su predložili 25, a poslanici 53 predloga akata. Skupština je u prošloj godini usvojila 209 akata, od toga 54 po hitnom postupku. Doneto je 120 zakona i 89 odluka i drugih akata. U 2005. godini, narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, postavili su republičkoj vladi i ministarstvima 64 poslanička pitanja, a odgovoreno je samo na 38.
Građane uvek više zanimaju poslaničke plate i troškovi Skupštine, a u taksativno nabrojanim podacima nije lako snaći se. Navedeno je da predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković prima neto platu od 105.874 dinara, a potpredsednici po 96.649 dinara. Zarade šefova poslaničkih klubova i predsednika skupštinskih odbora iznose skoro 83.000 dinara, a poslanici na stalnom radu zarađuju nešto manje od 76.000 dinara. Za plate i dodatke zaposlenih tokom prošle godine izdvojeno je 310.625.000 dinara, a za troškove putovanja 225.946.000 dinara. Za ove stavke iz budžeta je odvojeno 714.875.000 dinara. Skupštinu ne čine samo poslanici već i stručne službe. Za plate i dodatke angažovanih u stručnim službama izdvojeno je 134.092.000 dinara. Savetnici i referenti u Skupštini zarađuju po oko 20.000 dinara, viši saradnici 22.000, a spremačice 14.000 dinara. Tekuće popravke i održavanje Skupštine koštalo je 25.350.000 dinara.
Najviše poslanika na stalnom radu u Skupštini dolazi iz SRS – 64. To nije čudno pošto su radikali sa 80 poslanika ubedljivo najbrojnija poslanička grupa. Sledi DSS sa 53 poslanika, od čega su 42 stalno zaposlena u parlamentu. DS ima 33 poslanika i 15 stalno zaposlenih, G17 – 31, od čega 27 zaposlenih. Od 22 poslanika SPS 17 je stalno zaposleno u Skupštini, a novoformirana poslanička grupa Za evropsku Srbiju ima pet poslanika, od čega četvoro na stalnom radu u Skupštini.
Da bi se Srbija približila evropskim integracijama, jedan od uslova koje treba da ispuni je i ravnomernija zastupljenost žena u državnim organima. Skupština tu dosta zaostaje. Od ukupno 250 poslanika, 30 su žene, što čini tek 12 odsto. Posmatrano po poslaničkim klubovima, normu da bar trećinu poslanika čine žene ispunjavaju samo Za evropsku Srbiju i G17 Plus. U poslaničkom klubu Za evropsku Srbiju ima 40 odsto žena, pošto od pet članova imaju dve žene. Među 31 poslanikom G17 Plus je 10 žena, što iznosi 32 odsto. „Bastion mačizma“ je poslanički klub „9+9“ koji čine Nova Srbija i Srpski demokratski pokret obnove, koji među 17 poslanika nema nijednu pripadnicu „slabijeg pola“. Blizu su i socijalisti koji imaju samo jednu ženu „poslanicu“, a među 80 poslanika SRS sede samo četiri žene.
S.Biševac

Tagovi

Povezani tekstovi