Bojana Lekić: Gledaoci nemaju razloga za brigu

– Činjenica da postoji pokušaj da u okviru jasnih političkih obračuna strada i BK TV ne bi li neki politički, a neki ekonomski profitirali, ali mi sve to doživljavamo kao još jedan izazov koji potvrđuje značaj koji BK TV nesumnjivo ima. Žalosno je što konkurencija na takav način pokušava da se izbori za ono što nije uspela na profesionalnom nivou u fer play utakmici kakva je bila i borba za pravo prenosa SP u fudbalu. Uzimajući u obzir da ne postoji pravna osnova niti legalni razlog po kome bi poslovanje BKTV bilo ugroženo, mi radimo kao i obično, omogućavajući našoj publici da prati najkvalitetnije programe, pa tako nastavljamo sa već započetim projektima koji su u vezi s Mondijalom, ali i sa svim ostalim opsežnim pripremama za period održavanja ove najveće fudbalske manifestacije u 2006 – kaže direktor i glavni i odgovorni urednik BK televizije.

Možete li nas bliže upoznati sa sadržajem ugovora o ekskluzivnom pravu prenosa koje je BK potpisala sa „Infront sports and medija AG“?

– Međunarodni ugovor koji je zaključen sa Infrontom je veoma striktan i obavezujući, sa posebnim osvrtom na ono što se zove poslovna tajna pod koju svakako spada svaki aspekt ovog ugovora, od cene pa do uslova. Uzimajući u obzir da je reč o veoma precizno definisanom ugovoru, mogu da vam kažem da je BKTV isključivi vlasnik prava za Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Metohiju i Makedoniju, te da smo po tom osnovu zaključivali i ugovore o podlicencama. Sve drugo iz našeg ugovora je u kategoriji poslovne tajne čije odavanje bi imalo stroge finansijske i druge posledice po počinioca.

U slučaju, za vašu televiziju, nepovoljnog epiloga „slučaja Karić“ i da RTV BK Telekom ostane bez mogućnosti da radi prenos SP, da li to znači da gledaoci u SCG neće moći direktno da prate utakmice iz Nemačke. Odnosno, da li bi usled takvog stanja stvari neka druga domaća televizija mogla da uđe u „igru“?

– BKTV je ekskluzivni nosilac prava za prenos Svetskog prvenstva, što znači da je samim potpisivanjem ugovora sa Infrontom, BKTV onemogućila bilo koju drugu domaću televiziju na teritoriji Srbije i Crne Gore, Kosova i Makedonije da prenosi utakmice bez prethodne saglasnosti RTV BK Telekoma.
Naša odluka da kupimo prava na SP u fudbalu nije donesena ni brzo ni lako, posebno zato što je ogromna investicija u pitanju. Ovaj ugovor nije mogla da sklopi bilo koja televizija, već samo ona koja je zadovoljila apsolutno svaki od mnogobrojnih postavljenih uslova. BKTV je otkupila prava u želji da našim gledaocima omogući da prate najkvalitetniji prenos najvećeg sportskog događaja. Ukoliko dođe do nepravednog i nelegalnog onemogućavanja da upravo BKTV prenosi prvenstvo za koje smo otkupili prava, publika u SCG zasigurno neće ispaštati jer ćemo, u tom slučaju, razmotriti druge opcije.

S obzirom da je Aleksandar Tijanić, krajem minule godine, najavio mogućnost da RTS i BK TV „po pola“ prenose utakmice iz Nemačke, da li u slučaju nepovoljnog razvoja situacije po vašu televiziju, nacionalna televizija može za sebe uzeti „ceo kolač“?

– O toj mogućnosti nije raspravljano u ovoj situaciji, nego nešto ranije, jer smo kao komercijalna televizija razmatrali sve opcije koje smatramo i programski i poslovno najboljim. Naime, radi se o 64 utakmice i to će zauzimati jako puno programskog prostora. Gledaoci ne treba da brinu – BK TV je otkupom prava već garant da će gledaoci sigurno gledati SP u fudbalu. Ostalo je naša briga.

K.S.

Tagovi

Povezani tekstovi