Incidenti uz vređanje časti i dostojanstva

Njihovi zahtevi bili su da se isplate zaostale zarade, plate povećaju za 50 odsto i smeni v.d. direktora Zenib Biberović.
Na početku štrajka učesnicima su određene prostorije Radio Novog Pazara za mesto štrajka. To nisu prihvatili već su danima stajali ispred ulaza Televizije, dok se za mesto štrajka nije pobrinuo predsednik opštine i dao im prostorije gde će da provode štrajkačko radno vreme. Početkom ove sedmice učesnici štrajka su se ponovo pojavili pred ulazom Regionalne televizije zahtevajući da uđu u prostorije. S obzirom na to da im to nije dozvoljeno, u sredu su pokušali da nasilno uđu, tada se isprečilo televizijsko obezbeđenje i u pomoć je pozvana policija. Tog dana je postignut sporazum da učesnici štrajka, ipak, štrajkačko vreme provode u prostorijama Radija i tada im je v.d. direktora Biberović predočio da je odluka Trgovinskog suda u Kraljevu doneta u korist zaposlenih za isplatu zarada. Sledećeg dana nastavljeni su pregovori sa predstavnicima sindikata i trajali su sat i po. Nakon toga, van televizijskog prostora, u pasažu kompleksa „Jezero“, došlo je do tuče između poverenika sindikata Nezavisnost i presednika Štrajkačkog odbora Medina Halilovića i šefa protokola u RTV Novi Pazar Bekira Sebečevca i kamermana Elvedina Mavrića. Petnaestak minuta posle toga usledio je napad na prostorije Televizije. Polupana su stakla na ulazu i, opet, morala je da interveniše policija. Posla je imao i sudija za prekršaje.
Ovim povodom saopštenje za javnost je izdao SUP Novi Pazar u kojem se navodi da su u tuči učestvovali Bekir Sebečevac (32), Elvedin Mavrić (31) i Medin Halilović (32) i da su protiv njih zbog osnovane sumnje da su narušavali javni red i mir podnete prekršajne prijave, da su privedeni sudiji za prekršaje i da su o svemu obavešteni nadležna tužilaštva i sud. Istog dana v.d. direktora Biberović od SUP je zatražio da obezbeđuje objekte u kojima se sada nalazi TV studio i zgradu Radio Novog Pazara.
– Učesnici štrajka su štrajkovali na drugim mestima, a ne tamo gde je trebalo. Sa predstavnicima sindikata je dogovoreno da se okupljaju u Radiju. Nastavili smo da pregovaramo kako da izađemo iz svih ovih problema. Rekao sam im i da je Trgovinski sud doneo presudu u našu korist i da za isplatu zaostalih zarada treba da nam se uplati 10.843.618 dinara. Poslednji nemili događaji pokazali su da zarade nisu razlog za štrajk. Očigledno da nekome nije stalo da se štrajk prekine. U ovom kolektivu je tinjala lažna kolegijalnost i izašla je na površinu – kaže direktor Biberović i napominje da je u incidentu pričinjena šteta od 50 hiljada dinara, ali i da se radovi na novoj zgradi privode kraju i obe redakcije će biti, konačno, na istom mestu.
Povodom poslednjeg incidenta saopštenjem za javnost oglasili su se i zaposleni koji nisu u štrajku i koji ne osporavaju pravo kolegama na štrajk jer „delimo istu ili makar sličnu nezavidnu materijalnu situaciju“.
– Osnovni razlog što im se nismo priključili je, ne zato što se ne slažemo sa njihovim zahtevima vezanim za već sedam neisplaćenih plata, već zato što isključivog krivca za to što još uvek čekamo platu za juni prošle godine, vidimo u onome ko raspolaže budžetskim, što znači i našim sredstvima. Zato sve vreme nismo odgovarili na razne neutemeljene optužbe izrečene na naš račun, koje su naše kolege plasirale, obilato koristeći medijsku podršku Informativne službe opštine Novi Pazar. Umesto toga nastojimo da, iako u otežanim uslovima, građanima pružamo što više informacija u našem programu, shvatajući da je to cilj i svrha postojanja ove medijske kuće.
Svesni smo da u našem programu nema informacija o radu predsednika opštine i političke stranke na čijem je čelu, ali to već nije naša krivica nego posledica toga što je našim ekipama zabranjen pristup čak i prostorijama predsednika opštine, što nikako ne može ni da se objasni niti opravda. Iako smo svedoci da su se naše kolege i do sada, u nastojanju da ostvare svoja prava, koristile raznim, čak i nedozvoljenim sredstvima, iznenađeni smo i razočarani njihovom spremnošću da, ne samo snagom argumenata, nego i čistom fizičkom snagom nasrnu na zajedničku nam kuću i imovinu. Fizički obračun između naših kolega, iako se nije desio u prostorijama Televizije nego na ulici, svakako je za osudu, bez obzira na to ko ga je izazvao. Svesni smo da je, tamo gde su uzavrele političke strasti, i borba za medijske kuće neminovna. Mi koji nismo obustavili rad nastojimo da ne budemo sredstvo za ostvarivanje ničijih političkih ciljeva. Pozivamo i kolege koji su u štrajku da isto postupe. U dosadašnjem nadgornjavanju političkih protivnika u ovoj opštini, zajedno smo, ne primajući plate, bili kolateralna šteta – navodi se u saopštenju zaposlenik u RTV Novi Pazar koji nisu u štrajku.
Predsednik SO Novi Pazar Azem Hajdarević kaže „da zabrinjava činjenica da su sve učestaliji napadi na RTV Novi Pazar jedne političke opcije i grupe radnika koji su u štrajku“. On smatra da je glavni organizator predsednik opštine Sulejman Ugljanin preko Zuhre Mumdžić, koja je do 2000. godine bila predsednica ovdašnjeg OO JUL i „sve ovo vodi u sukobe između radnika, ali i građana i nudi se medijski mrak“. Incident u RTV Novi Pazar u saopštenjima za javnost osudili su Sandžačka demokratska partija i Stranka za Sandžak. U oba oglašavanja kao predvodnik štrajka označava se Zuhra Mumdžić „koja se stavila pod kišobran Sulejmana Ugljanina“ i da ona i Medin Halilović „obmanjuju svoje kolege u štrajku“.
Konferenciju za štampu održali su Bekir Sebečevac i Elvedin Mavrić na kojoj su objasnili zašto je došlo do tuče između njih i Halilovića.
– Pokušaj provociranja je smišljen, a cilj je bio da se nas dvojica sklonimo sa vrata da bi štrajkači mogli lakše da uđu u prostorije Televizije. Oni su nervozni jer štrajkuju tri meseca, a plata na njihov zahtev nema, već na našu tužbu, i direktor Biberović nije smenjen. Medin Halilović me je nazivao kriminalcem i vređao čast i dostojanstvo moje porodice. Tvrdio je za mene i kolegu Mavrića da imamo kriminalne dosijee, a juče je na sudu dokazano da se protiv nas ne vodi bilo kakav krivični postupak – rekao je Sebečevac.
Sve što se događa u ovoj medijskoj kući pedantno beleže kamere sa obe strane.

S.Novosel

Tagovi

Povezani tekstovi