Održan Četvrti Kongres Granskog sindikata medija „Nezavisnost“

Osim što su usvojili dokumenta Sindikata i verifikovali organe, učesnici Kongresa raspravljali su i o transformaciji RTS u javni servis, privatizaciji medija i položaju sindikata u aktuelnim procesima.
Predsednik tog granskog sindikata i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da se RTS ukopavanjem sprema za tranziciju,a da se za druge medije, naročito lokalne, sprema pogrom, čistka i to u ime tržišta, demokratije, civilnog društva.
On je ocenio da se ništa suštinski nije promenilo posle 5. oktobra 2000, jer pritisci na medije i dalje postoje, s tim što su „prefinjeniji i podmukliji“.
– Neshvatljivo je da međunarodna zajednica misli da je za njih i nas najvažnije da se neke prazne ćelije u Ševeningenu konačno popune davno željenim stanarima, a da van toga ništa nije bitno. Kako oni misle da provincijalna Srbija, kakvom je pored političara kreiraju i vodeći mediji, jednog dana postane članica Evropske unije i sa kojim kapacitetima? Šta će tamo raditi građani koje mediji obrazuju informativnim emisijama pravljenim po kalupu Grand šoua? Zašto to ne rade i oni ako misle da je za nas dobro – kazao je Čanak.
Dok je Dragan Bosiljkić iz Agencije za privatizaciju, zadužen za medije, najavio da će tokom ove godine biti pokrenuta inicijativa za privatizaciju oko 130 medija u državnoj i društvenoj svojini i da će taj proces završiti do jula 2007. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi