Niška TV hoće nacionalnu mrežu

Među kandidatima za nacionalne dozvole, a očekuje se da će ih biti više od predviđenih pet, sigurno će biti beogradske stanice „Pink“ BK, B92, kao i niška TV5.
Odgovor iz Studija B za koje će dozvole oni konkurisati juče nismo uspeli da dobijemo. U TV „Panonija“, sve gledanijoj kući na području Vojvodine, kažu da se još nisu odlučili, ali da ima vremena budući da je konkurs tek objavljen.
Konkursom je ostavljen rok od dva meseca za prijavljivanje, posle čega Republička radiodifuzna agencija treba u roku od tri meseca da odluči o pristiglim zahtevima. Na „Pinku“, BK i TV5, televizijama koje su nam juče potvrdile svoju kandidaturu za nacionalnu dozvolu, kažu da ispunjavaju tehničke i druge uslove iz konkursa i da očekuju da, ukoliko odlučivanje bude fer, dozvole i dobiju. Bojana Lekić, direktor „BK telekoma“, međutim, ukazuje da je naknada za emitovanje na nacionalnom nivou od 60 miliona dinara prevelika i da je kao takva priličnija ne zapadnoevropskim, nego najrazvijenijim, skandinavskim zemljama. Da su naknade visoke upozoravaju i iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, u čijem saopštenju se navodi da su one daleko više nego u zemljama našeg regiona. Prema podacima ANEM-a, odgovarajuće naknade za komercijalne televizije sa nacionalnim pokrivanjem u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i u Hrvatskoj su i po deset puta niže, stoji između ostalog u saopštenju ove asocijacije.
Međutim, prema rečima Aleksandra Vasića iz Agencije za radiodifuziju to baš i nije tako, jer se, kako kaže, recimo u Hrvatskoj i Makedoniji osim dozvole plaća i koncesija, pa kada se sve to sabere, dođe se do sume približne ovoj koja je određena kod nas. Vasić takođe navodi da Radio-televizija Srbije ima dozvolu kao javni servis i ne mora sada da konkuriše niti da plaća dozvolu.

Tagovi

Povezani tekstovi