Pristup informacijama još nepoznanica

Nemanja Nenadić iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija kaže da su donatori, međunarodna zajednica kao i predstavnici nevladinih organizacija spremni da urade jedan deo posla u vezi sa implementacijom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali je to, ipak, u delokrugu rada organa vlasti. Prema njegovim rečima sada je vreme da se u budžet za narednu godinu planiraju sredstva za sprovođenje ovog zakona u budućnosti.


– Iako je to mnogo sredstava to je investicija koja se isplati na duže staze – ocenjuje Nenadić.


Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jeličić kaže da je problem i u tome jer je pomenuti zakon za građane nepoznanica i oni ne znaju šta da pitaju. On smatra da je u ovoj fazi implementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja potrebno naterati državu da napravi program edukacije građana i da obezbedi sredstva za taj plan.


Profesor pravnog fakulteta Stevan Lilić naglašava da se slobodan pristup informacijama treba uključiti u još jedan pravni kontekst koji se odnosi na Zakon o javnim nabavkama. On navodi da bi upravo sektor javnih nabavki trebao da bude najčešća meta napada, jer „tu je suštinska državna korupcija“.


R. F.

Tagovi

Povezani tekstovi