U Srbiji sve više tabloida, profesionalni mediji sve bolji

Beograd – Medijsku scenu Srbije u prošloj godini je obeležila zaustavljena privatizaciju radija i televizije, ponovno mešanje države i stranaka u upravljanje medijima i povećani progon novinara i medija od strane političara, navodi se u najnovijoj analizi organizacije za medije IREX.
Prema izveštaju, u Srbiji u 2005. i dalje postoji dugoročni problem neefikasnosti Saveta Agencije za radio difuziju, Vlada još nije raspodelila frekvencije, a tabloidizacija medija je još gora nego u 2004. U analizi za 2005. godinu, IREX ipak primećuje da je došlo do poboljšanja u drugim medijskim sektorima – počela je primena zakona o slobodi informisanja, pristup stranim izvorima informisanja sada je apsolutno slobodan, a Radiodifuzni savet je počeo da radi, istina sa krajnje skromnim rezultatima. Pored toga, krenulo se sa privatizacijom državnih štampanih medija, a neki nacionalni mediji, poput B92, Bete, Foneta, Vremena, Danasa i NIN, kao i mnogi lokalni i regionalni mediji, postali su ozbiljan izvor vesti i informacija, kao i primeri profesionalnog žurnalizma na medijskom tržištu, ocenjuje se u izveštaju.


U prošloj godini, navodi IREX, pozivajući se na podatke NUNS, povećan je broj napada na novinare, uključujući fizičke, kao i pretnji, dok su istraga o tome bile nedovoljne ili ih nije ni bilo. Državni mediji su zadržali preferencijalni položaj, ocenjuje se u izveštaju. Uz podsećanje na uvođenje televizijske pretplate, IREX napominje da je još rano da se kaže kako će to uticati na RTS koja se, i pored poboljšanja, ne može smatrati javnim servisom.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi