Akcije za zaštitu autorskih prava

Predstavnici novina, magazina i izdavačkih kuća, predvođeni Svetskom asocijacijom štampe, odlučili su se na zajedničke akcije povodom problema korišćenja njihovih sadržaja na Internet-pretraživačima bez odgovarajuće nadoknade za prava autora.


Radna grupa globalnih i evropskih organizacija izdavača saglasila se da ispita mogućnosti koje izdavači imaju kako bi zaštitili svojih prava i obezbedili kompenzaciju, saopštava WAN. Ta grupa ispitaće da li je moguće ustanoviti nove standarde kojima bi bio formalizovan komercijalan odnos izdavača i pretraživača, a biće ispitane i druge opcije, uključujući kolektivne akcije na nacionalnom ili internacionalnom nivou. Kao jedan od prvih koraka, najavljen je zahtev za sastanak sa evropskim komesarima za međunarodnu trgovinu i usluge i informatičko društvo i medije Čarlijem Mekrivijem i Vivijen Reding.


Sastanku radne grupe okupljene oko WAN-a prisustvovali su predstavnici Svetskog foruma urednika, Međunarodne asocijacije izdavača, Međunarodne federacije periodične štampe, Evropske federacije izdavača magazina, Saveta evropskih izdavača, Francuske asocijacije izdavača magazina i francuske Asocijacije regionalnih dnevnika.

Tagovi

Povezani tekstovi