Ko duguje, gleda džabe

Od ka­da je, pre dva me­se­ca, po­če­la na­pla­ta RTV pret­pla­te, na adre­su na­ci­o­nal­ne ra­dio-te­le­vi­zi­je pri­sti­žu i pri­med­be ne­za­do­volj­nih gra­đa­na, zbog ne­ja­sno­ća oko na­či­na pla­ća­nja, ali i pro­ce­du­re za oslo­ba­đa­nje od ove oba­ve­ze.
Ka­kvu je gu­žvu iza­zva­lo uvo­đe­nje pret­pla­te, či­ji je iz­nos 300 di­na­ra, mo­žda naj­bo­lje ilu­stru­je po­da­tak da je, do sa­da, na adre­su RTS pri­sti­po oko 350.000 zah­te­va za oslo­ba­đa­nje od pla­ća­nja RTV pret­pla­te i da na nji­ho­voj ob­ra­di, u dve sme­ne ra­di 25 za­po­sle­nih.
Naj­vi­še zah­te­va sti­že iz naj­broj­ni­je RTS-ove ka­te­go­ri­je ob­ve­zni­ka – do­ma­ćin­stva, ko­ja pret­pla­tu pla­ća­ju pre­ko je­din­stve­nog EPS-ovog ra­ču­na, i sa­mo za je­dan ra­dio ili TV pri­jem­nik, na is­toj adre­si. Nji­hov ta­čan broj zna­će se tek za ne­ko­li­ko me­se­ci, ka­da se ura­de pr­vi ob­ra­ču­ni i usa­gla­se po­da­ci sa EPS, ali di­rek­tor „Pret­pla­te“, Žar­ko Pa­li­ja, pro­ce­nju­je da će RTS-ovih pret­pla­ti­ka, re­al­no bi­ti oko 2,1 mi­li­on. Iako se ra­ču­na na na­pla­tu od naj­ma­nje 60 pro­ce­na­ta, ta ci­fra u pr­va dva me­se­ca ni­je po­stig­nu­ta, ali je, za po­če­tak, za­do­vo­lja­va­ju­ća, kre­će se iz­me­đu 40 i 50 od­sto. To, pre­ma gru­boj pro­ce­ni, zna­či na­pla­tu od oko 3,5 mi­li­o­na evra, ma­da di­rek­tor „Pret­pla­te“ upo­zo­ra­va da bez „ko­nač­nog ob­ra­ču­na, ne­ma ni tač­nih po­da­ta­ka“.

Još bez tužbi

Mada gra­đa­ni gun­đa­ju i zbog to­ga što je na njih pa­lo da pri­ku­plja­ju do­ka­ze za oslo­ba­đa­nje pla­ća­nja pret­pla­te, naš sa­go­vor­nik ob­ja­šnja­va da za RTS ni­je bi­lo efi­ka­sni­jeg na­či­na od pre­u­zi­ma­nja ba­ze po­da­ta­ka EPS. Pre­či­šća­va­njem ove ba­ze, na osno­vu po­da­ta­ka o oslo­bo­đe­nim i no­vo­uč­la­nje­nim ob­ve­zni­ca­ma, for­mi­ra­će se ažur­na ba­za na ni­vou RTS-a.
– Do sa­da je od pla­ća­nja pret­pla­te oslo­bo­đe­no oko 60.000 gra­đa­na, uglav­nom za vi­ken­di­ce i sta­no­ve, dok su oni u ka­te­go­ri­ji in­va­li­da u ma­nji­ni – ka­že Pa­li­ja – Gra­đa­ni, ko­ji su pod­ne­li zah­te­ve za oslo­ba­đa­nje, ne­ma raz­lo­ga da stra­hu­ju da će bi­ti pre­va­re­ni, ni­smo mi ni­ka­kve ha­rač­li­je. Jed­no­stav­no, ni­smo u sta­nju da ve­li­ki broj zah­te­va ob­ra­di­mo za na­red­na dva – tri me­se­ca. Zbog to­ga smo od­lu­či­li da svi ko­ji su pod­ne­li zah­te­ve u no­vem­bru, de­cem­bru i ja­nu­a­ru, a is­pu­nja­va­ju za­kon­ski pro­pi­sa­ne uslo­ve i do­sta­vi­li su kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju, bu­du re­tro­ak­tiv­no oslo­bo­đe­ni pla­ća­nja. Oni ne­će ima­ti ni­ka­kva za­du­že­nja ni ka­ma­te, bez ob­zi­ra ka­da do­bi­ju oba­ve­šte­nje o oslo­ba­đa­nju od pla­ća­nja. To ne­će va­ži­ti za one ko­ji po­treb­ne uslo­ve ne is­pu­nja­va­ju, i ima­ju ne­pot­pu­nu do­ku­men­ta­ci­ju.
Svi ko­ji su, zbog ad­mi­ni­stra­tiv­ne spo­ro­sti, do­bi­li ra­čun i na­kon oba­ve­šte­nja da su oslo­bo­đe­ni pret­pla­te, ne tre­ba da ga pla­te, a ubu­du­će bi oba­ve­šte­nja o to­me da li je ne­ko od­bi­jen, ili ne, tre­ba­lo da sti­žu pre­ko ra­ču­na. Ako je ne­ko ko je oslo­bo­đen ove oba­ve­ze i pla­tio pret­pla­tu, taj iz­nos će, ob­ja­šnja­va Pa­li­ja, auto­mat­ski bi­ti pre­ne­sen kao akon­ta­ci­ja za stru­ju.

Di­rek­tor RTS-ove slu­žbe „Pret­pla­ta“ po­tvr­đu­je da je sa EPS pot­pi­san ugo­vor o si­ste­mu na­pla­te. To zna­či, ka­že on, da se pr­vo na­mi­ru­ju kom­plet­ni tro­ško­vi za stru­ju, a ono što pre­o­sta­ne ide za RTV pret­pla­tu, zna­či, pla­ća­ju sa­mo re­dov­ne pla­ti­še stru­je i sve dok po­sto­ji dug po toj stav­ki, sva upla­će­na sred­stva, auto­mat­ski idu na ra­čun EPS.
Na­pla­tu pret­pla­te od prav­nih li­ca, RTS či­ni sa­mo­stal­no, ali i ov­de se, ka­že naš sa­go­vor­nik, po­ka­za­lo da ni­su usa­gla­še­ne ko­ri­šće­ne ba­ze po­da­ta­ka: RTS, NBS, Za­vo­da za sta­ti­sti­ku i Agen­ci­je za pri­vred­ne re­gi­stre. Za­to su, ume­sto za oko pro­ce­nje­nih 300.000 prav­nih li­ca, fak­tu­re is­po­sta­vlje­ne za sa­mo njih 55.000, a na­pla­ta je sve­ga 10-12 pro­ce­na­ta. To­me je do­pri­ne­la, pri­zna­je Pa­li­ja, i prav­na kon­fu­zi­ja, na­sta­la po­sle ini­ci­ja­ti­ve, ko­ju je RTS upu­tio Skup­šti­ni za iz­me­nu od­red­be, po ko­joj bi prav­na li­ca pla­ća­la pret­pla­tu po bro­ju RTV pri­jem­ni­ka, ume­sto po prin­ci­pu „jed­na pret­pla­ta, na 20 za­po­sle­nih“.

Automobili i trafike

– Tek za me­sec – dva ima­će­mo kom­plet­nu ba­zu sa oko 250.000 pret­plat­ni­ka prav­nih li­ca i pred­u­zet­ni­ka, jer se pla­ća­nja oslo­ba­đa­ju ško­le, zdrav­stve­ne usta­no­ve, in­va­lid­ske or­ga­ni­za­ci­je, a auto­mat­ski se is­klju­ču­ju i ob­ve­zni­ci za ko­je se pret­po­sta­vlja da ne­ma­ju RTV pri­jem­ni­ke, po­put tra­fi­ka – ka­že Žar­ko Pa­li­ja.
Slič­na je si­tu­a­ci­ja i sa oko 300 ho­te­la i mo­te­la, ko­ji pla­ća­ju pret­pla­tu po dru­gom osno­vu, od­no­sno na sva­kih 10 so­ba, opre­mlje­nih RTV pri­jem­ni­kom.
Pro­ces na­pla­te jed­no­go­di­šnje pret­pla­te, u iz­no­su od 629 di­na­ra, za pri­jem­ni­ke u mo­tor­nim vo­zi­li­ma, još ni­je po­čeo. U Sr­bi­ji, ka­ko se pro­ce­nju­je, ima oko 1,1 mi­li­on auto­mo­bi­la i ve­ći­na ima ra­dio.
– Ra­di­mo na to­me da se po­se­do­va­nje pri­jem­ni­ka utvr­đu­je pri­li­kom re­gi­stra­ci­je ka­ko bi se mo­gla spro­ve­sti kon­tro­la – ka­že di­rek­tor „Pret­pla­te“.
On is­ti­če da bi sve is­pod 60 od­sto na­pla­te RTV pret­pla­te bi­lo ne­za­do­vo­lja­va­ju­će za RTS, ko­ji osim te­ku­ćih tro­ško­va, pla­ta, ula­ga­nja u po­bolj­ša­nje pro­gra­ma, oče­ku­ju i ve­li­ke in­ve­sti­ci­je u uni­šte­nu emi­si­o­nu teh­ni­ku.
Ove go­di­ne bi­će iz­vr­še­na i ko­rek­ci­ja iz­no­sa pret­pla­te

Sanja Remić

 

Tagovi

Povezani tekstovi