Sudija tuži RTS za pet miliona dinara

U Prvom opštinskom sudu u petak okončano je suđenje u parničnom postupku protiv RTS-a, bivšeg v. d. generalnog direktora ove televizije Nenada Ristića i glavnog i odgovornog urednika Petra-Coke Lazovića, po tužbi sudije Okružnog suda Živote Đoinčevića zbog povrede časti i ugleda. Đoinčević od tuženih traži da mu se na ime naknade štete isplati pet miliona dinara. Presuda bi trebalo da bude saopštena u narednih mesec dana.Ceo slučaj je pokrenut kada je u Drugom dnevniku RTS-a objavljeno saopštenje „Otpora“ u kojem se navodi da su advokati Branimir Gugl i Sava Grujičić platili sudiji Đoinčeviću, tada predsedniku Krivično-vanraspravnog veća Okružnog suda, da donese odluku o puštanju iz pritvora Dragoljuba Milanovića, bivšeg generalnog direktora RTS-a, koji je krajem juna 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog smrti 16 radnika ove medijske kuće 23. aprila 1999. Već u Trećem dnevniku ova informacija je demantovana i to od strane „Otpora“ jer se ispostavila kao netačna.



















 


Podsetimo, Milanoviću je po odluci Krivično-vanraspravnog veća kojim je predsedavao Života Đoinčević ukinut pritvor do pravosnažnosti presude i to u momentu kada je stradalim radnicima držan parastos, što je izazvalo burne reakcije njihovih porodica. Posle ove odluke veća Milanović je pobegao u Crnu Goru. Uhapšen je za vreme akcije „Sablja“ i upućen na izdržavanje kazne u „Zabelu“.


– Kolegijum Okružnog suda je inicirao pokretanje postupka protiv RTS-a, Ristića i Lazovića i oni su u krivičnom postupku proglašeni krivim, a oštećeni su upućeni na parnicu radi nadoknade štete. Smatramo da je taj postupak svejevrstan pritisak Okružnog suda i višestepenog suda na sud nižeg stepena pogotovo što je o žalbi na presudu odlučio Okružni sud koji je i inicirao postupak – kaže za Glas Vladan Bogićević advokat Nenada Ristića.


Osim Đoinčevića, odštetu su zbog povrede časti i ugleda objavljivanjem neistinite informacije tražili i sudije Zoran Tatalović i Bojan Mišić koji su bili članovi Krivično-vanraspravnog veća koje je odlučilo da se Milanović pusti iz pritvora. Tatalović je sada sudija Vrhovnog suda Srbije, a široj javnosti je postao poznat kada je kao sudija Specijalnog suda doneo oslobađajuću presudu Makinoj grupi. Bojan Mišić je sudija Okružnog suda i doneo je presudu za slučaj „Ibarska magistrala“. Tatalović i Mišić traže da im Lazović i Ristić isplate po 600.000 dinara radi naknade štete.


I advokati Gugl i Grujičić su tražili da im se nadoknadi šteta zbog povredi časti i ugleda jer su i oni spominjani u kontekstu sporne vesti. Oni su dobili parnicu protiv RTS-a i Petra Lazovića koji su prema odluci suda dužni da im isplate po 300.000 dinara od pet miliona koliko je tražio Gugl i sedam miliona koliko je zahtevao Grujičić. U odnosu na Nenada Ristića, Okružni sud je ukinuo presudu posle žalbe koju su podneli advokati, a potom su Gugl i Grujičić povukli tužbu.


A. Savić


 

Tagovi

Povezani tekstovi