NUNS podržava okončanje istrage ubistva novinara Milana Pantića

NUNS ocenjuje da uspeh istrage duge 16 godina pokazuje da rasvetljavanje ovako teških zločina očigledno zavisi od političke volje. Zato nadležni organi uporedo sa podizanjem optužnice duguju objašnjenje javnosti zašto je istrazi trebalo toliko mnogo vremena da otkrije nalogodavce i ubice novinara Pantića.    

S tim u vezi, NUNS smatra da bezbednost novinara kao i drugih građana mora biti sistemski uređena i garantovana, i da ne sme zavisiti od bilo kakve politike.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio je danas da je posle šesnaest godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića policijska istraga okončana, te da će  imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca koji su „sa teritorije Beograda i Jagodine“ dostavljena su tužiocu.

Istraga je pokazala da su prikupljeni dokazi za naručioce, da su rasvetljeni njihovi motivi, te da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu.

Detaljan izveštaj, kao je saopštio Matić, policija je pre desetak dana dostavila nadležnom tužiocu u Jagodini, od koga se očekuje da „u najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“.

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine na ulazu u svoju zgradu u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 08.06.2017.

Tagovi

Povezani tekstovi