Okrugli sto o privatizaciji u Nišu

Na Okruglom stolu učestvovali su Dragan Bosiljkić, rukovodilac projekta zadužen za privatizaciju medija u Agenciji za privatizaciju, Slobodan Kremenjak advokat ANEMA, potpredsednik UGS Medija Nezavisnost Dragan Milanović, generalni sekretar NUNS-a Svetlana Preradović i direktori i glavni urednici 20 medija iz Niša i gradova u okolini.


Cilj skupa bio je da u međusobnom razgovoru učesnici Okruglog stola istaknu probleme i razreše nedoumice vezane za proceduru privatizacije, prava i obaveze vlasnika i zaposlenih u tom procesu, kao i da predstavnici medija dobiju konkretne odgovore na pitanja vezana za regulativu koju u ovoj oblasti propisuju Zakon o javnom informisanju, Zakon o radiodifuziji i ostala zakonska i podzakonska aka.


Na Okruglom stolu je istaknuto da mediji ne strahuju od privatizacije, naprotiv, zalažu se da se to što brže obavi, ali i da postoji dosta nepoznanica u vezi sa tim procesom. Od državnih organa mediji koje treba privatizovati nisu dobili sve relevantne informacije.


Učesnici Okruglog stola izrazili su zabrinutost zbog toga što će i posle privatizacije u prednosti biti mediji koji posluju bez dozvole, ne plaćaju poreze i doprinose, i pozvali državne organe da pooštre sprovođenje kontrole poslovanja medija.


Dragan Bosiljčić iz Agencije za privatizaciju obavestio je prisutne da u slučaju isticanja roka za privatizaciju javnih glasila (21. april) mediji koji to ne urade neće biti ugašeni i informisao ih da će Agencija nakon kompletiranja spiska ovih medija samoinicijativno pokrenuti postupak za privatizaciju.


Potpresednik UGS Medija Nezavisnost Dragan Milanović pozvao je kolege novinare da pre privatizacije potpišu kolektivni ugovor sa poslodavcem, jer će samo tako moći da sebi omoguće normalne uslove rada ili odlaska iz firme nakon okončanja privatizacije.

Tagovi

Povezani tekstovi