Karikaturisti pod policijskom zaštitom

Prvo je čuveni urednik Fleming Rouz, odgovoran za objavljivanje spornih karikatura rekao za Si-En-En da se u uredništvu Jiland posta razmišlja o preuzimanju karikatura iz iranskog lista Hamšahari, s tim što bi konačnu odluku donijeli pošto vide karikature i ocijene njihov karakter.
Glavni urednik Jiland posta Karsten Juste izjavio je potom da njegove novine neće ove karikature “ preuzeti ni pod kakvim okolnostima“. Juste je demantirao, također, glasine da će Jiland post za vikend štampati antihrišćanske i antižidovske karikature.


U međuvremenu je svih 12 autora spornih karikatura u Jiland postu primilo prijetnje smrću, a jedan od njih je za FAZ rekao da se ovdje više ne radi o religiji, nego o politici. Ovih 12 karikaturista živi sada pod policijskom zaštitom. Po mišljenju jednog karikaturiste „prijetnje ubistvom su došle direktno iz Meke“! Danski muslimani su se, pak, odlučili da nešto poduzmu u pravcu smirivanja napetosti. Tek osnovani Komitet umjerenih muslimana pokrenuo je akciju objašnjavanja pozadina objavljivanja karikatura u Jiland postu u arapskim zemljama. Muslimanska organizacija Arapsko-evropska liga (AEL), sa sjedištem u belgijskom Antverpenu, objavila je, međutim, užasne karikatura u vezi sa holokaustom. Na jednoj od njih vidi se Hitler u krevetu Ane Frank autorke čuvenih Dnevnika, na drugoj se osporava broj ubijenih Židova u Aušvicu.
Inače, na internet stranici AEL kaže se: „Nakon lekcija, koje su Evropljani dodijelili Arapima i muslimanima o slobodnom mišljenju i toleranciji, AEL se odlučio ući u posao sa karikaturama i koristiti pravo na umjetničku slobodu“! Drugi kanal njemačke televizije (ZDF) objavio je pregled uvredljivih sadržaja na račun Židova i zapadnih zemalja, koji se već godinama objavljuju na iranskoj televiziji i televizijama nekih arapskih zemalja. Djeca se već u vrtićima odgajaju za mržnju, u nevinim crtićima teče krv neprijatelja, sve šokantnije od šokantnijeg.
Aktuelni predsjedavajući Saveta Evrope, austrijski kancelar Volfgang Šisel kazao je da je pogođen namjerama iranskog lista Hamšahari da raspiše konkurs i objavi holokaust karikature kao osvetu za objavljivanje karikatura proroka Muhameda u zapadnim medijima. Pozvao je sve sudionike da „okončaju spiralu obostranih provokacija i uvreda“, jer to ne vodi ničemu. „Niti nedostojne karikature o Muhamedu niti poricanje holokausta ili posramljujući vicevi o holokaustu“, naglasio je Volfgang Šisel.


Mile Lasić


 

Tagovi

Povezani tekstovi