Apel za uzajamno uvažavanje

Bićemo svi na gubitku ukoliko nam ne pođe za rukom da trenutno smirimo situaciju koja samo može da podstakne nepoverenje i nesporazume na obema stranama. U tom smislu, neophodno je uputiti apel za uzajamno uvažavanje i smirivanje situacije i dozvoliti da se čuje glas razuma.
Prošle godine, kada su premijeri Turske i Španije predsedavali promocijom Projekta za savez civilizacija, to smo učinili polazeći od čvrstog uverenja da su nam potrebne inicijative i instrumenti za zaustavljanje spirale mržnje i ostrašćenosti koja, sama po sebi, predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.Ono što se sada nažalost dešava samo potvrđuje naše mišljenje kao i čvrstu rešenost da tražimo još veću podršku za ovu stvar.
Istorijski gledano, Španija i Turska su se našle na raskrsnici istoka i zapada. Stoga smo duboko svesni da postoje načini da bliske veze između različitih kultura budu izvanredno korisne. Međutim, isto tako mogu da dovedu do razornih sukoba.
U globalizovanom svetu, u kojem su odnosi i razmena između različitih civilizacija sve intenzivniji i u kojem jedan lokalni incident može imati reperkusije za ceo svet, od vitalne je važnosti da negujemo vrednosti kao što su uzajamno uvažavanje, tolerancija i miroljubiva koegzistencija.
Sloboda izražavanja je jedan od temelja naših demokratskih društava i mi je se nikad nećmo odreći. Ali, svako pravo podrazumeva i odgovornost i uvažavanje drugačijih osećanja. Makar bilo i potpuno legalno, objavljivanje ovih karikatura pogađa tuđa osećanja i zato bi ga sa moralnog i političkog stanovišta trebalo odbaciti.
Na kraju krajeva, sve ovo je posledica nesporazuma i nerazumevanja kulturnih razlika koje su inače u savršenom skladu sa svima nam zajedničkim vrednostima. Zanemarivanje ove činjenice obično vodi u nepoverenje, otuđenost i bes, što bi moglo da ima neželjene posledice i zato moramo da uložimo veliki napor da se to izbegne.
Jedini način na koji možemo izgraditi pravedniji međunarodni poredak jeste da se u najvećoj mogućoj meri uvažavaju uverenja obeju strana. U potpunosti smo privrženi standardima međunarodnog prava i međunarodnim organizacijama koje ih zastupaju, ali ni zakoni ni institucije same po sebi nisu dovoljne da obezbede mir u svetu.
Potrebno je da negujemo miroljubivu koegzistenciju, a to je moguće samo kada postoji želja da se razumeju stavovi druge strane i kada se poštuju njene svetinje. To su osnovne premise i glavni ciljevi Saveza civilizacija čiji su idejni tvorci Španija i Turska.


Redžep Tajip Erdogan


 

Tagovi

Povezani tekstovi